Снимка: Dnes.bg, архив

През март над 50% от българските нефинансови предприятия отчитат спад при техните приходи от продажби и близо 42% от тях предприемат стъпки за "пускане в отпуск" на техния персонал. Това показват резултатите от кратко бизнес изследване на НСИ, целящо да предостави информация за ефекта от извънредното положение, свързано с коронавируса, върху най-засегнатите сектори на икономиката на страната.

При създалата се ситуация 53,.5% от анкетираните предприятия посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги през март в сравнение с февруари, докато 36,3% отчитат, че няма промяна в приходите от продажби, а 9,5% отбелязват увеличение.

Най-сериозен спад в приходите от продажби на стоки и услуги отбелязват предприятията в икономическите дейности "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“. За индустрията този процент е 52,9%, за строителството - 51,2%, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - съответно 56,3%.

41,8% от нефинансовите предприятия са предприели стъпки за ползване на "платен отпуск" по отношение на наетия персонал, докато 28,0% от анкетираните са посочили, че следват дистанционна форма на работа“, а 24,4% от компаниите са пуснали персонала си в "неплатен отпуск".

Освобождаване/съкращаване на наети лица са предприели 17,2% от предприятията, участвалите в анкетата на Националния статистически институт.

За април 80,6% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 15,4% от тях смятат да преустановят временно дейността си, а едва 2%, че ще прекратят дейността си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase