Снимка: Pixabay
fallback
Никотинът може и да има защитен ефект срещу заразяване с коронавирус. Френски учени вече правят експерименти за превенция с помощта на никотинови пластири в болницата "Питие Салпетриер" в Париж, предаде Франс прес, цитиран от "Монитор".
 
Хипотезата се основава върху малкия брой пушачи, които са сред хоспитализираните пациенти с COVID-19. До тези заключения са стигнали автори на редица изследвания от целия свят, както и на ново френско изследване, което е обхванало 350 хоспитализирани пациенти с коронавирус и 150 души с по-леки форми на болестта. 
 
"Едва 5 процента от пациентите са пушачи, т.е. сред засегнатите от COVID-19 пациенти пушачите са 80 процента по-малко, отколкото сред общото население от същия пол и на същата възраст", отбеляза ръководителят на изследването Захир Амура.
 
"Предполага се, че като се фиксира върху клетъчния рецептор, използван от новия коронавирус, никотинът му пречи да проникне в клетките и да се разпространи в организма", поясни експертът Жан-Пиер Шанжьо от института "Пастьор" и Колежа на Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

147

преди 4 години

Бях спряла пушенето за пет години, и последните два дена изпуших една кутия Боро ултралайт да видя вярно ли е че цигареният дим дезинфектира, не дава на вируса да се промъкне в белия дроб. Ами то и преди се знаеха някои плюсове на цигарите-ускоряват обмяната, стимулират умствено. Никотинът присъства и в някои лекарства. Оставете хората да си изберат какво да правят и какво да не правят.

57

az

преди 4 години

Американските изследвания също показват доста нисък процент.

56

kirasirrav

преди 4 години

...що се отнася до другите ефекти на цигарения дим - каквато и субстанция да гори и да се вдишва е лошо за белите дробове, някои са по отровни, някои по-малко, но безвредни няма, а за лечение с никотин примерно на хапчета, едва ли ще има ефект - хватката е промяната в дробовете, а не наличието на никотин в кръвта изобщо

fallback