Снимка: БГНЕС
fallback

УМБАЛ Св. Иван Рилски в София се превърна в едно от огнищата на заразата от коронавирус. Четирима пациенти и 12 медици в лечебното заведение са с установена положителна проба за COVID-19. Но как заразата тръгва из коридорите на "Св. Иван Рилски"? 

Oще по темата

Първоначалният източник на вируса е пациент с левкемия, който по-късно е развил пневмония, съобщават от Dir.bg. Първо той е бил изследван с бърз тест, но той е дал отрицателен резултат. За това пациентът не е бил изолиран. По процедура в рамките на няколко дни се прави втори бърз тест, който дава също отрицателен резултат. Но пациентът се влошава и на 17 април му е направен трети тест, който дава положителен резултат.

"Какъв тест да бъде направен - PCR или бърз за коронавирус, се прави по преценка на лекуващия лекар през определен период, в случая на пациента със симптоми е била предписана антибиотична терапия", обясниха от "Иван Рилски". В момента състоянието на пациента с левкемия е по-тежко и е той е поставен на апаратна вентилация.

Заради това на следващия ден са изследвани всички медици, които работят в Отделението по хематология и онкология, където е лежал болният пациент, както и пациентът, който е бил с него в една стая. Вторият пациент е преместен междувременно в Отделението по гастроентерология, където също са направени тестове на медиците.

След всички извършени тестове на пациенти и лекари в двете отделения - равносметката е 4-ма пациенти с коронавирус и 12 положителни медици. Всички медици са поставени под домашна карантина, заедно със своите семейства за 28 дни, а двете отделения са временно затворени за прием на нови пациенти.

А всички контактни на медиците пациенти през времето на откриване на заразата - около 50 на брой, са уведомени и се следят от личните им лекари за проява на симптоми.

В "Иван Рилски" се прави бърз тест на всички пациенти, които се приемат за лечение в отделението от самото начало на извънредното положение. А сега от болницата са закупили за своя сметка 2000 сета PCR тестове, за да ги правят на хора, които идват за лечение, но имат някаква симптоматика.


РЗИ е направило проверка в здравното заведение и в него е била извършена дезинфекция, такава се очаква да бъде направена и утре.

Очаква се двете отделения - по хематология и гастроентерология, които в момента са затворени, в четвъртък да бъдат отворени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

ЛЪВИЦАТА

преди 4 години

ТАЗИ БОЛНИЦА ОТДАВНА Е ПЪЛНА С ВИРУСИ !!! ТАМ ВСЕКИ ДЕН УМИРАТ МЛАДИ ЗАРАЗЕНИ ХОРА !!! ХИГИЕНАТА НЕ Е НА НЕОБХОДИМОТО НИВО !!! РЕАНИМАЦИЯТА НЕ ПРИЛИЧА НА ТАКАВА......ЖАЛКО ЗА МЛАДИТЕ ХОРА .....

13

Анонимен

преди 4 години

Тестовете за IgG и IgM нямат особена познавателна стойност, защото те могат да различат ЕВЕНТУАЛНА инфекция и наличие на някакъв имунитет към НЕЩО. Те имат само информативна стойност, ако се направят по двойки по време на целия процес на заболяването, за да се засече динамиката на изменението им в различните групи за изследване. Т.е. те имат познавателна стойност само в научната статистика. Ако искате да тествате, правите генетика. Понеже е скъпо, правите компромис. Седите си дома!

12

von Leibniz

преди 4 години

До: номер 13 (Сократ)Макар да не съм длъжен да се съгласявам със всички съвети на доцент Мангъров, тук в този случай смело мога да заявя, че е напълно прав за бързите тестове.И резултатите са налице в столичните квартали "Филиповци" и "Факултето" - откриха се най-големите огнища на зараза. Разбира се, както и в Банско.

fallback