Снимка: BBC

През 2017 г. Елена Манигети и Райън Осборн решават да рискуват и да поемат предизвикателство, за което мнозина мечтаят. Двамата напускат работа, купуват си лодка и обикалят света.

Те поддържат редовна връзка със семействата си, но при едно условие - без лоши новини.

Когато преди месец двойката от Манчестър пътува през Атлантика от Канарските острови към Карибите, без да знаят, светът коренно се променя заради коронавируса.

След като прекарват 25 дни в открито море, в средата на март, решават да акостират на малък остров.

Но като най-накрая се добрали до телефонен сигнал, малко преди да достигнат бреговете на острова, научават, че всъщност границите са затворени заради пандемията. Пандемия, за която те всъщност нямат и представа.

"През февруари чухме, че има вирус в Китай, но с ограничената информация която имаме, решихме, че докато стигнем до Карибите след 25 дни, всичко ще е приключило", казва Елена.

"Когато пристигнахме разбрахме, че всъщност не е приключило, а всъщност целия свят е "инфектиран", допълва Райън.

Затворени граници

Двойката е била в открито море, когато епидемиятазапочва. С ограничения им достъп до интернет и контакти с приятели и семейство, двамата нямат и идея колко сериозно е положението.

"Казахме на хората, с които поддържаме контакт на брега, че не искаме да чуваме лоши новини, което си беше трудно, тъй като има основно лоши новини", казва Елена.

За нея е още по-трудно да чуе, че един от най-сериозно ударените региони е родната й Ломбардия.

"Първоначално се опитахме да акостираме на една от френските територии в Карибите, но когато пристигнахме, разбрахме че всички граници са затворени и островите са блокирани", обяснява Райън.

Предположили, че е превантивна мярка заради сезона.

"Мислехме, че островите не искат да рискуват няколко туристи да заразят местните", казва двойката.

Обратно на лодката, двамата решават да тръгнат към Гренада и най-накрая в морето намерили място, където 4G сигналът бил достатъчно силен и можели да разберат повече.

Едва тогава почнали да схващат мащабите на пандемията

"Наша приятелка вече беше в Сент Винсент, където ние искахме да отидем. Успяхме да се свържем с нея 10 часа преди да пристигнем и тя ни каза, че ще ни бъде отказано да слезем на острова, защото съм италиански гражданин" обяснява Елена.

Тя не е била в Италия от месеци, но това няма значение.

За щастие, двойката е проследявала движението на лодката си с GPS и могат да докажат, че всъщност не са били в Италия. Не просто не са били в Италия, те са били изолирани в продължение на 25 дни. Тоест, те са прекарали карантината си много преди всички други.

След като успяват да докажат, че не са опасни, най-накрая успяват да стъпят на твърда земя.

Баща ми ми казваше да не се паникьосвам

И за двамата се оказва трудно да чуят как пандемията се отразява на семействата и близките им.

"Родния ми град е в Ломбардия, който е един от най-тежко ударените в света. Райън и аз не осъзнавахме колко зле се е отразило на семействата ни, докато не акостирахме и не се обадих на баща си", казва Елена.

Разговорът бил труден.

"Той ми каза да не се паникьосвам, но нашият град е от най-тежко засегнатите. Изпрати ми статия от New York Times за града ни, което изведнъж направи всичко толкова реално. Бях в шок", обяснява Елена.

Ситуацията в родината й е неописуема - ковчезите били свършили, нямало празни парцели в гробището или крематориума.

"Семейството ми, за щастие, е в безопасност у дома и са блокирани вече над 6 седмици", казва Елена. За съжаление обаче, много хора, които са познавали от години, са починали.

В момента Елена и Райън са в безопасност в Бекия, Гранада, но са разтревожени колко още могат да останат там.

"Не искаме да тръгваме засега, когато никъде границите не са отворени", обяснява Елена. Временно са намерили пристан, но се надяват да успеят да тръгнат от там преди да почне ураганния сезон през юни.

Надяват се да продължат пътешествията си на север и да продължат да изследват Карибите. Засега обаче всичко е много несигурно.

"В сандвич сме между ураганния сезон и вируса", казва Елена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase