fallback

 

Български учени вече работят по ваксина срещу COVID-19. Три екипа участват в българската разработка - работна група от Института по микробиология на БАН, ръководен от доц. Андрей Чорбанов, екип на Медицинска академия и екип от Софийския университет. 

Българските учени се състезават с още 70 екипа по света, които разработват ваксина срещу коронавируса. 
 
"Нашата ваксина е абсолютно нестандартна като идея. Ще използваме вирусни компоненти, които да бъдат в позиции във вируса, оставащи непроменени във времето - не са подложени на мутагенен натиск", заяви доц. Андрей Чорбанов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
От думите му стана ясно, че съществува голяма консервативност между отделните щамове на коронавируси. 
 
"Ваксината ще бъде без никакъв риск за хората, няма да съдържа никаква генетична информация, която евентуално може да причини заболяване или инфектиране", подчерта доц. Чорбанов.
 
Целият разговор на Милена Милотинова с доц. Чорбанов ще можете да гледате в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 ч.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

199

Елементарно Щирлиц

преди 4 години

Да, всеки триъгълник има само 3 ъгъла е 3 стлани.Това което от БАН се твърди и проверява е отделно всеки ъгъл се състои от неустановено по брой плътно подредени нано-ъгли, а стените от плътно една след друга в права линия подредени малки нано-линии.Та е там в ***-дупките м/у нано ъглите и нано линийките се крият вирусите, които от БАН ке трепат анкстрьомни игли.

198

ханонимен

преди 4 години

Еех какви големи и велики учени имаме в БАН. Много революционни открития правили,правят и винаги ще правят. Друг е въпроса, че само ние си знаем

197

Додо

преди 4 години

Ваксината срещу Китайският вирус е химера, така, както и срещу всеки друг Коронавирус. Защото нон-стоп мутира. Не, че много разбирам от вирусология, но това е мнението на много капацитети в САЩ и Япония. По същата причина няма и никога ме може да има работеща ваксина срещу настинката. А всяка година бизнеса с противогрипните ваксини носи милиарди долари печалби и наивни, уплашени хора и източване на здравноосигурителни каси по света. Грипната ваксина е ефективна колкото гледането на кафе.

fallback