Снимка: Pixabay
Google съобщи, че измамници всеки ден изпращат по 18 милиона съобщения с фалшива информация за COVID-19 на потребители на Gmail. Технологичният гигант казва, че пандемията е довела до експлозия от кибератаки. Престъпниците се опитват да измамят потребителите като ги карат да разкрият лични данни. Компанията заяви, че блокира повече от 100 милиона "зарибяващи“ имейли на ден. Миналата седмица една пета от изпратените имейли са съдържали фалшива информация за коронавируса, пишат от Bulgaria ON AIR
 
На хората се изпраща огромно разнообразие от имейли, които се представят като информация от Световната здравна организация (СЗО), в опит да убедят жертвите да изтеглят софтуер или да даряват за лъжливи каузи, съобщава Би Би Си.
 
Чрез имитиране на публични институции киберпрестъпниците също се опитват за извлекат полза от правителствените пакети за подкрепа. Google твърди, че инструментите му са в състояние да блокират повече от 99,9% от имейлите да достигнат до своите потребители, предава БГНЕС. 
 
Националният център за киберсигурност и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ проведоха съвместна консултация миналрата седмица. Те казват, че "все по-голям брой злонамерени киберактьори използват настоящата пандемия Ковид-19 за собствени цели". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase