Снимка: БГНЕС

"Данните сочат, че сме се на път всичко да се превърне в катастрофа."

Топъл ден през април - улиците в Европа са празни, но не и тези в Швеция. В неделя премиерът на страната, Стефан Льонен, призна, че подходът да се разчита на колективното самосъзнание не е дал никакъв резултат. Той предложи да се приеме закон за въвевждането на извънредно положение, но такова в Швеция все още няма.

"Никога не съм разписвал толкова много смъртни актове. Никога не съм работил толкова дълги часове", споделя Иса Якоб, доктор в Sodersjukhuset - една от най-големите публични болници в Стокхолм. Той и колегите му са претоварени от големият брой пациенти, които преминават през кабинетите им.

"Трябва всички да работим заедно. Да се молим за болните, за всички семейства, които не могат да видят болните си роднини, за медиците, които са на първа линия и се борят в тези трудни времена", казва той пред The Independent. Но пред болницата, в която доктор Якоб работи, картинката е различна - хората събират слънчеви лъчи.

"Гордея се с това, че Швеция ни позволява да проявим отговорност сами, вместо да ни постави под блокада", казва 35-годишната Терезе Бьорджлинт, която бърза за семейно събиране. Въпреки притесненията, не само в Швеция, но и из целия свят, страната продължава да прилага мерки в "нисък мащаб". Според главният епидемиолог на страната, Андерс Тегнел, това ще даде по-добри резултати напред във времето.

Училищата, баровете, ресторантите и магазините са отворени. Хората се разхождат спокойно и тренират. Но случаите на COVID-19 в Швеция вече са около 11 хил., а 919 са починали от заразата.

Коефициентът на смъртност е по-голям от този на всички останали скандинавски държави взети заедно.

Правителството многократно повтаряше, че главната му цел е да се предпазят по-възрастните хора. За това те бяха помолени да си останат вкъщи. Но от началото на епидемията, вирусът се разпространи в 1/3 от старческите домове в Стокхолм, което доведе до скок в смъртните случаи. А това доведе и до още едно признание от премиерът Льонен - че Швеция се е провалила в това, да предпази най-възрастните. Той предупреди, че страната трябва да се подготви за още хиляди смъртни случаи.

"Ако стратегията, която прилага Швеция, е избрана с причина, тогава защо тези смъртни случаи са неизбежни, а не предотвратими?, пита епидемиологът Карина Кинг, която работи в болницата Karolinska.

"Голяма част от нашата стратегия е базирана на културни норми. Властите са убедени, че шведите ще следват препоръките им и ще им вярват. Но най-голямого ми притеснение е, че с толкова много неизвестни, стратегия, която не е насочена към минимизирането на броя на инфекциите, е проблемна", обяснява Кинг. По думите й е трудно да се обясни науката зад подхода на Швеция, тъй като така и не е била обяснена. 

"Има много ясни примери, къде препоръките на правителството не съвпадат с тези на СЗО или с емпиричните доказателства. Един от тях е, че цялото домакинство, където има един човек болен от COVID-19, не е нужно да е под карантина.

Според доктор Холгер Роотцен, един от първите критици на политиката на Швеция, както и професор по математическа статистика в Университета на Чалмерс, ако не се вземат бързо мерки, здравната система на страната ще се претовари. Вече има данни за това, че лекарите в болниците в Стокхолм, най-силно засегнатия град, вече е трябвало да вземат решение, кои пациенти ще се лекуват с приоритет и кои... най-вероятно ще бъдат оставени да умрат.

В болницата Karolinska, където работи доктор Кинг, пацинети над 80 години няма да бъдат приемани в интензивно отделение. Нито тези между 60 и 80 години, които имат вече съществуващи заболявания.

Но главният епидемиолог Андерс Тегнел далеч не е притеснен. В пресконференция, той заяви, че "остава оптимист и се надява, това да е началото на края на кризата в Швеция". По думите му, когато говорил с колегите си от Великобритания, те не го критикували, тъй като "страната му е постиганала подобни резултати, без строги ограничения".

"Тези резултати в повечето страни са постигнати с закони, а в Швеция го направихме доброволно", заяви той. Но много други експерти не са съгласни, като д-р Сесилия Содерберг Науклер, експерт по микробна патогенеза в Karolinska.

"Аз съм учен и се доверявам само на данните от проучвания, а те казват, че се отправяме към катастрофа. Вече сме част от експеримент, за който не сме дали информирано съгласие."

 


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase