Снимка: БГНЕС
fallback
Специалистите предполагат, че новият коронавирус най-вероятно е резултат от естествена еволюция. 
 
Гл. асистент д-р Хелиана Дундарова от БАН вече над 10 години се занимава с изследването и еволюцията на летящите бозайници. През 2018 г. тя отива на пещерна експедиция в китайската провинция Юнан, където се е занимавала с изучаването на прилепите. 
 
Прилепите са "основните заподозрени" за появата на COVID-19. Хранителните ресурси на тези животинки се изчерпва и те отиват да търсят храна на места, които са свързани с човека, обясни д-р Дундарова в ефира на bTV. 
 
Разпространението на новия вирус обаче е станало чрез междинен гостоприемник. 
 
"При хапване на плодове от прилеп, напрмер, плодът пада на земята. Прасе или кон го изяжда и така този вирус престоява в междинния гостоприемник, който е свързан с нас и след това попада в хората", изтъкна д-р Хелиана Дундарова. 
 
"Генетичната последователност е много сходна с вид подковонос прилеп, който се среща в провинция Юнан. Макар и геномът на този вирус да е близък до COVID-19, той не може директно да зарази човек. Затова последните изследвания предполагат междинен гостоприемник. Става въпрос за много миловидно животинче - панголин. За съжаление той е ценен от китайците в тяхната медицина и кухня. Лови се, консумира се и се среща на техните пазари. Там този вирус е имал период на нагаждане. Оказва се, че самият протеин, който си свързва с белодробните клетки на хората, е близък и затова този вирус е толкова успешен", обясни още д-р Дундарова.  
 
Тя смята прилепите за уникални животни, които са върхът на еволюцията, за кето хората можем да им завиждаме. Предполага се, че те са се отцепили от колона на бозайниците като самостоятелна група преди около 80 000 години. 
 
"Анатомично прилепите почти не са се променили за разлика от останалите бозайници. Приспособили са се към този начин на живот, който изисква разход на огромно количество енергия. Те са единствените бозайници, които летят активно. При тях нормалната температура е около 38-41 градуса, което за човека е смъртоносно", каза още главният асистент в БАН. 
Oще по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

Егати фейка ! Стига с тия фалшиви новини бе. Не ви ли омръзна вече ? И децата в детската градина разбраха, че вируса е направен в лаборатория на цру.

10

Анонимен

преди 4 години

Еййй! потекоха кинти от НПОта и веднага се впуснаха всякакви вещи и не вещи лица с пропаганда да усвояват !

9

Анонимен

преди 4 години

До 8 Пълни ГлупостиНещо си се заблудил но това е сигурно от сороската пропаганда. Вирусът го пуснаха в Ухан от заинтересовани чужди държави или държава да срине Китай но вирусът тръгна да търси родителите си по света

fallback