Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За нови 4 смъртни случая на болни с коронавирус съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Последният е от тази сутрин. Става въпрос за мъж от Смолян.

Още по темата

Общо заразените домомента са 695. 

Увеличението на болните е с 2, 8% в сравнение с вчера.

За последното денонощие има 19 нови случая. От тях 9 души са приети в болница. Няма нова засегната от заразата област. 

От медицинсикя персонал с COVID-19 са заразени 37 души.

„Имаме още една болна акушерка на 43 години от Центъра за спешна медицинска помощ“, каза още Мутафчийски.

От 334 души изследвани  - 28 положителни проби в Банско. В момента  с активна инфекция са само трима, каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Около 8% от изследваните лица са имали среща с вируса. Това означава, че не можем да спрем циркулацията на вируса, но упражняваме контрол, така че да можем да го овладеем.

Проф. Мутафчийски съобщи, че се обмисля след Великден да се възстановят ваксинациите за децата, както и женските консултации.

Болните до момента деца са 7 или 8, без сериозни симптоми.

„Едно дете, което е на година и е най-малкият пациент, стои в болница, въпреки че няма никакви клинични оплаквания, но не можем да докажем, че е изчистено от вируса“, обясни още той.

Според него това, че се обявяват по 10 – 15нови случаи болни, означава, че правителството е взела най-адекватните мерки и като пример за това посочи, че президентът на Франция Еманюел Макрон е казал,че може да затвори границите до септември.

А относно някои проучвания, че хората с някои кръвни групи са по-уязвими, той се пошегува „все още не водим статистика нито по кръвни групи, нито по зодии“.

Проф. Мутафчийски обобщи, че смъртността у нас е 4,9%.

По света варира от 0,5%в Южна Корея до над 7% в някои други държави.

„Оказва се, че много от държавите започват да променят статистиката в смъртността, защото се смятат за почивали от коронавирус такива без придружаващи заболявания, което изкривява статистиката“, коментира той.

В България се мери за всеки с коронавирус независимо дали има придружаващи заболявания или не. 

Очаквайте подробности!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase