В началото на епидемията от COVID-19 китайците, а и хора от други азиатски страни, изпитваха трудности, тъй като хората ги избягваха и се страхуваха от тях. Дори когато президентът Тръмп нарече вируса "китайски", обидените бяха много.

Но сега ситуацията рязко се обърна - появиха се данни, че много чернокожи хора умират от вируса в САЩ. А това доведе до нова вълна от расизъм, ала този път - от страна на китайците.

Видео, споделено във социалните мрежи, показва как на входа на ресторант от веригата McDonalds е залепена бележка, която гласи, че чернокожи хора не се допускат в заведението. То се намира в индустриалния град Гуанчжоу.

От McDonalds побързаха да се извинят и тъй като не са знаели за бележката - затвориха точно този ресторант. Но тя бе само капка в езерото от расизъм, който плъзна из Китай. Точно в Гуанчжоу стотици африканци бяха изгонени от хотели и апартаменти, след като слухове се появиха онлайн, че коронавирусът се разпространява сред африканските общества.

Гуанджоу е хъб за търговци от Африка, където те продават и купуват различни стоки. Това е домът и на най-голямото общество от африканци в Китай. За това правителството на провинция Гуандун бяха категорични, че дискриминацията ги притеснява, а Китай и Африка са добри приятели. Но чернокожите там не се чувстват комфортно от седмици. Пред BBC споделят, че медицински лица са започнали да обикалят по домовете им за да ги тестват за COVID-19, независимо дали са пътували или не, дори и да не са били в контакт с болни.

След като са принудени да напуснат апартаментите и хотелите си, те са били поставени под задължителна карантина. Много видеа публикувани онлайн показват чернокожи хора, които спят по лобитата на хотели, на улиците и под мостове. На някои от  тях се вижда, как полицията се държи ужасно с тях.

Гневът отвъд Китай, вътре в Африка, расте. В Кения на първа страница на един от големите вестници се появи заглавието: "Кенийци в Китай: Спасете ни от ада", след като член на парламента в страната настоя всички китайци да напуснат Кения веднага. Телевизиите в Уганда, Южна Африка и Нигерия също разказаха истории за изнезания.

Всичко това може да е проблем в дипломатическите отношения на Китай с Африка. Търговията между двете страни е оценена на 208 милиарда долара.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase