Снимка: БГНЕС
fallback

Медицинските сестри и лекарите, които се изправят дори без предпазни средства срещу страшния вирус, се превърнаха в лица на борбата с коронавируса. Но в Италия не само те са на фронтовата линия. Свещеници и монахини също са на първа линия във войната с COVID-19. Те дават последното причастие на онези, които болестта успява да победи и често излагат собствения си живот на риск.

В неделята преди Великден, телефонът на преподобния Клаудио дел Монте звъни. Мобилният му е даден от болницата в Бергамо. В медицинското заведение, преподобният носи телефонът, малко разпятие и домашен дезинфектант. Не е с обичайната си яка, вместо това е със защитен косюм, носи маска и очила. На гърдите си с химикал е нарисувал кръст.

Той се извинява на двамата болни от коронавирус, които е дошъл да посети и вдига телефона, но вече знае какво ще чуе от другата страна - минути по-късно той се озовава до леглото на възрастен мъж, който е срещнал дни по-рано. Но сега, кислородна маска покрива цялото му лице, а около болничното легло са се събрали лекари.

"Благослових го и го освободих от греховете му. Той стисна силно ръката ми и аз останах там, докато не затвори очите си. След това казах молитва, смених си ръкавиците и продължих обиколката си сред пациентите", казва 53-годишният Клаудио пред The New York Times.

В цяла Италия вирусът е убил над 100 свещеници. Повечето от тях са пенсионирани и особено уязвими за вируса, който покосява главно възрастните хора, независимо дали са в старчески домове или манастири. Онези, които са паднали жертва на COVID-19 бяха почетени и от папа Франциск в празната базилика "Свети Петър".

"В тези страшни дни повече от 60 души са починали тук, в Италия, посещавайки болните в болниците", каза той и ги нарече "светците, които дадоха живота си в служба".

Франческо Беши, епископът на Бергамо, споделя, че е загубил 24 свещеници за 20 дни заради COVID-19. Половината от тях са били пенсионирани духовници, извън служба. В неговия град жертвите вече са 2600. 

Понякога свещениците предлагат утеха през приложения като WhatsApp. Те махат през прозорците на колите, докато доставят храна на бедните. Облягат се на рамката на вратата, водеща към стаята на болните и им отдават последно причастие. Винаги носят предпазни средства. Те се оплакват, че не могат да се доближат до умиращите, че последното нещо, което вярващите докосват, е латексовата ръкавица, че последното лице, което виждат, носи маска или говори от екран. Вирусът, който убива, разделя семейства, но отдели и свещениците от вярващите точно когато има най-голяма нужда от тях.

Една от жертвите на вируса е преподобният Фаусто Ресмини, 67-годишен, считан за капелан на затвора в Бергамо от близо 30 години и основател на център за проблемни младежи. Той хванал вируса, докато работел. Бил лекуван в болницата, която Клаудио дем Монте сега обикаля. Умира на 23 март, а местните жители искат да изкажат благодарността си към него, като кръстят нова полева болница на него.

"Неговата смърт е голяма загуба за църквата в Бергамо", казва преподобният. Роберто Трусарди, директор на благотворителната организация Бергамо Каритас. Ала тези мрачни новини не възпират другите свещеници да служат на болните.

"Да останеш у дома е най-правилното нещо, каза преподобният. Джовани Паолини на 85 г. в централния италиански град Пезаро. - Но аз съм свещеник и понякога е необходимо да престъпя закона, за да се отговори на нуждите на хората." В понеделник той произнася погребална молитва за един от 15-те членове на местна енория, убит от вируса.

Споделя, че когато може, се свързва с вярващите чрез телефон или социалните мрежи. Ала понякога той слага предпазния костюм, маската и ръкавиците и отива лично при онези, които умират, често  - сами.

"Избрал съм този живот, за да съм полезен за другите", категоричен е той.

Тези свещеници въплъщават визията за църквата, изразена от папа Франциск. На 10 март той се помоли по време на сутрешната литургия "за нашите свещеници, така че да имат смелостта да излязат и да отидат при болните". На пръв поглед, призивът на папата бе в разрез на мерките, които Италия тъкмо прие, за да ограничи заразата. По-късно Ватикана се аргументира, че понтифът е изразил "необходимостта от свещениците да действат, спазвайки наредбите на правителството".

Кардинал Майкъл Черни, приближен на папа Франциск, сподели, че понтифът изглежда спокоен, но активно участва в отговорът на църквата към глобалната заплаха.

"Това, което го прави най-щастлив, са свещениците, които правят това, което трябва, без да чакат да им бъде наредено. Ако можеше, той също щеше да е на фронтовата линия", казва той.

Преподобния Клаудио дел Монте посещава болните и в домовете им. Той е химик по образование и благодарение на това прави огромни количества дезинфектант. Маже го около ноздрите и по ръцете си. Тези мерки взима, не само за да предпази себе си, но за да е сигурен, че няма да разпространи болестта, ако се е заразил.

"Аз и моите свещеници обикаляме домовете и не може да сме онези, които носят заразата. Ние може да се разболеем, но не и да предадем вируса. Ако той протече без симптоми, това може да се превърне в катастрофа.

Преди 3 следобед той напуска енорията си, слага защитното си облекло и отива на посещение в болницата. Той утешава съпругите, чиито съпрузи са починали в други болници, и остава, когато лекарите си тръгват.  Понякога вижда нови пациенти, които заемат мястото на мъртвите, за които се е молил предния ден. Но също така намира надежда и в онези, които оцеляват. Веднъж намира писмо върху болничната възглавница от пациент, който се е оздравял. То гласи:

"До следващия път."

 

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

vlady

преди 4 години

Да се обърнат към колегите от Арменска Апостолическа Църква.

6

Totenkopf

преди 4 години

Е как, ама много ясно, че и поповете са на първа линия ахахахаххаха, обичайната шашкъния от *** Христова..

5

Анонимен

преди 4 години

Скоро и тук ще дават последни причастия на амебите, които днес обикаляха да лигавят лъжиците по църквите.

fallback