Папа Франциск. Снимка: БГНЕС
fallback

Папа Франциск оглави в празната катедрала „Свети Петър“ богослужението за Велики четвъртък, който Католическата църква отбеляза вчера, предаде Ройтерс.

По време на празничната меса главата на Римокатоличесата църква нарече „светци“ медиците и духовниците, които рискуват живота си като се помагат на болните от COVID-19. „Не мога да оставя тази меса да мине без мисъл за светците. За онези светци, които отдават живота си на Господ. Те са негови слуги. Тези дни повече от 60 души починаха тук, в Италия, докато се грижеха за страдащите в болниците“, каза папата.

„Заедно и лекарите, и медицинските сестри, и свещениците -  те са светците на нашето време, които отдават живота си в служба“, каза Франциск в празната базилика "Свети Петър", в която за богослужението за Велики четвъртък - едно от най-важните през Страстната седмица, обикновено се събират почти 10 000 души, сред които кардинали, епископи и вярващи.

Тази година месата беше отслужена в присъствието на малък хор и няколко монахини и помощници, но при строга социална дистанция.

Заради пандемията от COVID-19 тази година дори традиционният ритуал за измиване на нозете не се състоя. Днес няма да се проведе и Кръстният ход - традиционното шествие на Разпети петък около Колизеума. За първи път от десетилетия то ще бъде заменено от по-малка церемония в  атриума на базиликата „Свети Петър“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

vlady

преди 4 години

Днес е професионалният празник на католическите и арменските свещеници - шефът е разпънат на кръста.

9

:)

преди 4 години

Медиците - ОК, ама свещениците ?!?!?!?!?!?

8

Kalin

преди 4 години

Какво ги набута тия гнусни лицемери и подли същества към медиците ,наште духовници са толкова безобразни и отвратителни ,вместо да помагат на хората които имат нужда ,да бъдат опора ,да бъдат пример за хуманизъм и сила ,те се крият с големите си кореми ,само се оплакват ,само гледат некоя далавера ,некое дарение ,некой гювеч да намажат ...светци били....

fallback