Снимка: БГНЕС
fallback

5% ДДС върху храните като краткосрочна антикризисна мярка поиска министърът на икономиката Емил Караниколов.

Предложението да бъде записано в проекта на постановление на Министерския съвет, с което да се предоставят и половината от търговските площи на хипермаркетите за български продукти - за това се договориха с министъра родни селскостопански производители.

Oще по темата
Слави Трифонов от Съюза на градинарите коментира пред БНР: "Основен проблем във взаимоотношенията със супермаркетните вериги е ДДС върху храните.

Засега той е 20% и министър Караниколов предложи в краткосрочната мярка да бъде записано ДДС-то върху храните да бъде намален на 5%. Естествено, това не може да стане без закон".

Специален закон ще регламентира отношенията между търговските вериги и българските производители в дългосрочен план, е съобщил още министър Караниколов.

Междувременно бизнесът предупреди, че подобна държавна подкрепа за родното производство може да ни донесе санкции от Европейската комисия.

Васил Тодоров от Търговско-промишлената палата: "Тази норма, дори да бъде претворена в нормативен акт, единствената последица, която ще предизвика и може би незабавно от страна на Европейския съюз, това е наказателна процедура срещу България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Мх

преди 4 години

Това не са богати, това е средната класа. Ти май някъде другаде живееш, говоря ти за хора специалисти, работещи от 8 до 5. Богаташи не познавам. Има със сигурност и със сигурност влагат, но не в умиращи бизнеси. Айде със здраве.

28

Анонимен

преди 4 години

До Хахаха И с това нищожно численце от богати и проспериращи хора ти смяташ че се пълни бюджет? Боже,не знам кой не живее на земята и няма никаква представа за действителността. Тук говорим за храна и за хората които я произвеждат. Ти за какво говориш? Или просто си поредният хвалипръцко? Като си от богатите, защо не вземеш да инвестираш в бизнеса на някой който има нужда.Това е нещо, а не като тебе - нищо с пари,което си купува *** за да се фръцка с тях. Нагло е. И не на място

27

НИЕ, ВИЕ, ТЕ

преди 4 години

Какви 5% ДДС намаление, след като всички цени се вдигнаха от началото на епидемията-криза както искате така наричайте... И пак ще бъдат на печалба всички. Давам пример кока кола кентче 0.330 мл. беше 1 лв преди епидемията. Сега вече е 1.20. ;)

fallback