Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Университет в Източна Турция започна да използва кръвна плазма за пасивна имунизация на пациенти, заразени с новия коронавирус, съобщава Анадолската агенция.

Лечението се извършва, като се взима плазма от възстановил се от COVID-19 пациент, който е вече с негативен резултат за коронавирус, обясни ректорът на Университета "Иньоню" в окръг Малатия Ахмет Къзълай.

Oще по темата

"За първи път в Турция Медицинският център "Тургут Йозал" към университета взе плазма от излекуван пациент с COVID-19 чрез метод, наречен плазмафереза, и я приложи на друг пациент, който е в много сериозно състояние в интензивно отделение", посочи той.

Целта, обясни Къзълай, е пациентът в интензивното отделение да получи по този начин антитела от възстановения пациент. Този метод преди това е бил използван и при лечение на ТОРС (тежък остър респираторен синдром, също причиняван от коронавирус) и ебола.

Лекарят призова излекуваните от коронавирус пациенти да подкрепят този метод, като обясни, че той не крие никакъв риск за вече оздравелите.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Mustafa

преди 4 години

Евалла Жоро,много добре се изтъкна.Анонимния ме разбра погрешно.Аз му дадох няколко примера и той сигорно си помисли че мразя България,напротив всичките ми приятели са били българи.ама човек има око и вижда,в Турция караш кола и да ти е драго,пътищата са като опънат чаршаф навсякъде,е идваш в Бг и гледаш да хванеш най малката дупка че да не си счупиш колата.Такива примери много мога да посоча,аз гледам държавата какво прави за удобството и комфорта на народа.

26

Жоро

преди 4 години

Mustafa,не обръщай вмимание на Анонимния,той явно си е лузър и хейтър(две в едно).Не разбирам защо тази злоба и този тон,който всячески се опитва да убеди колко назад е Турция.Всъщност разбирам ,това е прословутата балканско-българска черта няма значение дали аз съм добре ,важното е съседа да е злеИстина е ,че много болници в тук в България са на прага на мизерията,няма апаратура,няма квалифициран персонал,няма живот.В съседна Турция се прави нещо,може да е за добро,па и на нас могат да помог

25

Mustafa

преди 4 години

Аз искам и в БГ да е така както в Турция.Верно турчин съм,но все пак съм роден в България и искам да напредне,но като гледам много ще е трудно

fallback