Снимка: Flickr
fallback

Малкото градче Захара де ла Сиера се намира в Южна Испания. Неговата масивна крепостна стена от векове отблъсква враговете. Маврите и християните са се били край нея през Средновековието, а французите я нападат през 1812 г. Сега тя отново е ценна за жителите на Захара, за да отблъсне коронавируса.

На 14 март крепостният град решава да се откъсне от света, докато коронавирусът се разпространяваше бързо из цяла Испания. Още щом влиза в сила извънредното положение в страната, кметът на града, 40-годишният Сантяго Галван, решава да затвори всички, освен един от петте входа на града.

От този ден до днес, в Испания са регистрирани 100 хил. случая на заразени с COVID-19. 10 хил. починаха. Ала в Захара де ла Сиера няма нито един заболял от 1400-те жители на града.

"Минаха повече от две седмици, а според мен това е добър знак", казва Галван пред CNN. Драстичните мерки, които взима кметът, са напълно приветствани от жителите на града и най-вече от възрастните хора. Близо 1/4 от населението на Захара е съставено от хора, които са над 65 години. 30 души живеят и в местния старчески дом.

Докато те са в безопасност, близките градове регистрират заразени хора, няколко са и смъртните случаи.

Захара е красив град - белите къщи и тесните улички се вият по стръмния хълм, гледайки към средновековната крепост и надолу към язовира и маслиновите горички. На час път с кола от Севиля, градът е популярна дестинация за посетители от цял ​​свят. Галван казва, че през първите дни е трябвало да отклонят френски и германски туристи, които не били запознати с мерките на местната власт.

В Захара се влиза само от едно място, а там на пост е само един полицай. Двама мъже в защитни костюми, които доскоро се използваха само за пръскане на маслините, използват белина и вода, за да дезинфекцират влизащите коли.

"Няма кола, която да идва от контролния пункт, която да не е дезинфекцирана", казва Галван. Той признава, че мерките могат да имат между 20 и 80% ефективност, но е важно да си подсигурен. "Успяхме да дадем спокойствие на гражданите си, казва той. - Те знаят, че никой непознат не може да влезе."

Санитарни предпазни мерки има и във вътрешността на Захара.

"Всеки понеделник и четвъртък, в 17:30 ч., група от около 10 души излиза на улиците, за да дезинфекцира всички улици, площади и пред домовете", казва Галван.

Един от тези доброволци е местният фермер Антонио Атиеза, чийто трактор се движи из града и пръска улиците. През това време две жени са наети от местната власт, за да правят хранителни и медицински доставки. Така се намалява броят на хората по улицата. Те работят около 11 часа на ден, а списъкът им с поръчки расте. Една от тях, 48-годишната Аукси Раскон, казва, че "реакцията на гражданите е била прекрасна".

"Те са много щастливи, защото не им се налага да излизат. Чувстват се защитени и уверени", разказва Раскон. Тя, с още няколко жени, се грижат и за онези възрастни хора, които не могат да си готвят сами. Жените приготвят храна и я оставят пред входните им врати.

Кметът също така е наел и две коли, които са оборудвани с музика и светлини, за да могат децата да излизат по балконите си и да се забавляват.

А тъй като баровете и ресторантите разчитат на туризма, а по-голямата част от бизнесите са малки, собственост на местни жители, властите в града са взели и мерки за тяхното спасяване - общината поема сметките за ток и вода, както и данъците им, за да могат те да оцелеят.

За Галван това е повече от финансова помощ. Той иска да покаже, че Захара може да се запази като общност. Баща му е роден в града. Но кметът знае, че в крайна сметка Захара ще се нуждае от помощта на Мадрид или регионалното правителство, ако извънредното положение продължи.

Подобно на милиони испанци, той проучва ежедневните бюлетини за COVID-19 на Министерството на здравеопазването, като се надява, че подобно на обсадите на Захара от преди векове и това ще отмине. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Като си го стопил!

преди 4 години

Сега дължиш един! Два! Три! Абе нали аз нали не съм от най-умните! Ама не съм юнгата да знаеш!

28

Тик, так, тик, так

преди 4 години

Сещаш ли се, че в тая ситуация в момента парите ви дето сте ги откраднали са безполезни и се чудя защо не си духнал от тука? Мислим да кажем къде е The secret cow level - Квартал Бояна и Драгалевци и Врана. The Cow King прави добър loot drop някой път! Ама то май ще има само един път - да видим какво ще дропиш. Абе човек как си мислехте, че тука ще мине тоя номер. Самата земя крещи ***!

27

Добре глей сега:

преди 4 години

Историята написана от победителите макар и да премълчава някой неща в голямата си част е повече вярна. И историята се пише от победителите не от завоевателите. И обясни ми как точно сте ни победили? Нали и друго инки, ацтеки, май като хванели някой конкистадор разтапяли злато и го наливали в устите им. Сега аз казах нещо за едни два месеца, които са реалистични. Сега, когато Салахадин завладява Йерусалим, той наистина отваря коридор на победените да си идат обратно от където са дошли! Тик, так..

fallback