Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Сваляте мобилно приложение. То намира геолокацията ви и ви предупреждава, ако наскоро сте минали покрай лица, заразени с COVID-19. В Израел има все повече мобилни приложения, опитващи се да победят вируса чрез доза алгоритми, пише Франс прес.

В тази страна, която се самоопределя като "страната на стартъпите", по данни на властите над 320 000 души (9,2 на сто от служителите) работят във високотехнoлогични предприятия. Когато в края на февруари се появиха първите случаи на COVID-19, инженерите и програмистите от Силициевата уади, местния еквивалент на Силициевата долина, започнаха да се активизират, за да се опитат да възпрат епидемията чрез технология.

Един от най-известните резултати е "Хамаген" (на български: "Щит"), мобилно приложение, което беше пуснато неотдавна. Идеята е проста: да се съпоставят маршрутите на заразените с тези на потребителите на приложението.

Проектът има подкрепата на израелското министерство на здравеопазването, което предоставя в реално време данни за заразените, които се споделят с телефоните на потребителите на приложението.

Oще по темата

"Приложението сравнява вашата геoлокация с тази на заразените пациенти. Когато има "съвпадение" между двете, получавате линк от министерството на здравеопазването, който ви обяснява какво да правите", например по отношение на скрининга, обяснява министерството.

"Хамаген" позволява на потребителите също така да планират маршрута си, за да избягват местата, които са прекалено изложени на вируса.

Израелските власти вече съобщават официално за над 3800 заразени с новия коронавирус при население от 9 милиона души, което е под карантина от 25 март.

За по-малко от седмица приложението беше изтеглено над 1 милион пъти и властите се опитват да продадат концепцията на други страни, според местни медии.

В социалните мрежи екип на министерството на здравеопазването поддържа постоянна връзка с потребителите, някои от които го обвиняват в посегателство над правото им на личен живот и дори в дистанционен контрол на населението от страна на държава, превърнала се в "Биг брадър".

Приложението се появи, след като избухна скандал около използването на мерки, предназначени за борба с тероризма, за проследяване от израелската служба за вътрешна сигурност (Шин Бет) на мобилните телефони на лица, които са заразени или за които има подозрения, че може да са заразени.

"Хамаген" в известен смисъл преобръща това уравнение: властите не подлагат населението на дистанционно проследяване, а потребителите свалят "доброволно" приложението и данните се съхраняват "само на телефона на потребителя", отбелязва в блога си Омри Сегей Моаял, изпълнителен директор на стартъпа "Проферо", който е направил оценка на приложението по поръчка на министерството на здравеопазването.

"Звукът на коронавируса"

Министерството на здравеопазването подкрепи и изследванията на друга стартъп компания - "Вокалис хелт". Тя се опитва да разработи приложение, позволяващо на медиците "да засичат" само по звука на гласа дали някой може да е заразен.

"Работим денонощно, за да разработим приложението", обяснява за АФП Тал Уендров, съосновател на компанията.

Първоначално предприятието събира заедно със здравните власти записи на гласовете на хора в различен етап от развитието на болестта и призовава - също чрез онлайн платформа - хората, които са или не са прихванали новия коронавирус, "да дарят гласа си".

След събирането на звуковата база данни започва втората задача: да се идентифицира с помощта на изкуствен интелект звуковият "отпечатък" на вируса, за да се позволи на медицинските професионалисти да подават сигнал за тревога само като чуят някого по телефона и дори да могат да проследяват от разстояние симптомите, ако той е заразен.

Спазване на дистанция

В епохата на новия коронавирус залогът е да се "изглади" кривата на случаите, за да се ограничи броят на лицата, които трябва да се лекуват едновременно в клиниките и болниците.

"Големият въпрос е: какво да направим, за да се грижим за болните по домовете", подчертава Уендров.

"Това е заразен вирус, така че целта е да се намали до минимум контактът между медицинските екипи и пациентите", обяснява професор Еял Лешем, директор на центъра за медицина на пътуванията в болница Шеба, близо до Тел Авив.

"Ако някой е в стабилно и некритично състояние, не е необходимо да контактува с медицинския персонал. Оттук и интересът към високите технологии, за да се сведе до минимум контактът", казва той.

Неговият екип, който лекува случаи на новия коронавирус, използва Datos, мобилно приложение, което позволява измерване на жизнените показатели на пациентите (пулс, температура и т.н.) и предаването им на медицинския персонал, за да се намалят до минимум контактите. В някои случаи до пациентите дори се приближава робот.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 4 години

Оруел 36 години по-късно! Тотален тотилитаризъм? Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. Бигбрадърът не спи...

6

Анонимен

преди 4 години

В България вирусът се бори с подпис върху хартийка. Добре, че българите сме свестни хора и внимаваме да не разпространил вируса, който все още само де снася от чужбина, защото няма карантина при влизане в България. Ясно е, че подписът не е карантина.

5

Анонимен

преди 4 години

А бе не знам как бори вируса, но хората които са се върнали от поклонение се оказват масово заразени и това го прочетох в репортаж за гр.гр.Патра, който ако не греша е близо до столицата, дано да не е вярно.

fallback