fallback

Общ преглед
Несъмнено е впечатляващо, че Китай успяха да наложат изолация на близо 20 млн. души в Ухан и други по-големи градове в зората на епидемията от COVID-19.

Но сега Индия трябва не просто да повтори този успех, а дори да го задмине, защото 3-седмичната изолация е в сила за 1,3 млрд. души.

Особено трудно се оказва в по-населените щати. В Утар Прадеш например прибегнаха до доста сериозни мерки. Работниците, които се завръщат от други градове, където са работили, бяха пръскани с дезинфектант непосредствено след слизането им от влака.

Пред CNN Ашок Гаутам, който е начело на операциите за овладяване на коронавриуса в индийския щат заяви, че 5 000 души са били "публично дезинфектирани", когато пристигнали. Чак след това им разрешили да си отидат по домовете.

"Напръскахме ги като част от протокола за дезинфекция. Не искаме да пренасят вируса, който може да е в дрехите им", обяснява той.

Дезинфектантът бил разтвор от белина на прах и не бил прекалено агресивен към човешкото тяло, твърдят индийските власти.

Въпреки това този метод не е много безопасен. Според СЗО подобна дезинфекция няма да проработи и ако вирусът е не просто по дрехите на човека, а самият той е преносител.

Returning home. Anand Vihar, New Delhi. pic.twitter.com/ZHhQo2GsvU

— prawesh lama (@LamaPrawesh) March 28, 2020

Стриктни мерки и нулева толерантност

А индийската полиция не щади методите за наказване на хората. В социалните мрежи се появиха видеа на хора, наказани от полицаите да правят лицеви опори, защото са навън.

Други обаче стигат и по-далеч и бият нарушителите с пръчки през краката.

Изненадващо за мащабите на Индия, статистиката на заболелите там е доста по-ниска, отколкото в развитите страни. В страната има 1251 случая на коронавирус и 32 починали към 31 март.

За гетата, където най-вероятно е трудно да се предприемат каквито и да е мерки за изолация или пък дори почистване, Индия прилага малко по-генерален подход: Дезинфекцира с дронове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 4 години

23, гост, те така или иначе не се къпят и не си мият ръцете, поне ще махнат вируса отвън.

33

Анонимен

преди 4 години

Не е вярно за имунитета, просто не са толкова мобилни както в развитите страни.

32

Анонимен

преди 4 години

А нашите гета кога?

fallback