Снимка: БГНЕС
fallback

Липсата на маски в аптеките в страната вече е преодоляна. Това заяви Д-р Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, пред БНТ.

А от днес се затяга се контролът над аптеките. По разпореждане на Софийска градска прокуратура 38 аптеки в столицата са проверени. Съставени са актове и предписания за административни нарушения. Целта на проверките е да се пресече спекулата с цените на някои стоки.

"Има всякакви маски по аптеките, особено произведени в България. Тези, които са внос от Китай, струват между 1,50 - 2 лева. Това са еднократни трипластови маски. Шитите маски са на цена от 2 лева до над 10. Ние имаме и дизайнерски маски, с подплата, които са 14 лева", обясни д-р Костов.

По думите му, основен източник на маски е Китай, тъй като повечето държави са забранили износа им. Аптеките работят и с български шивашки фирми.

"Шивашките фирми търсят активно контакт, тъй като това, което са произвеждали сега, вече не могат да го продават", каза Костов.

"Цените на маските са в пъти по-високи в целия свят. Получаваме постоянно оферти от Китай за маски, които са по 50 цента, като добавите към това транспорта и митата от 6%, както и ДДС-то, можете да си направите сметка, колко струват маските на едро", обяснява председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 4 години

Е как в София пишат че няма,е къде са в малките градове ли!!!поредната лъжа на тоя аптекар

35

София 12 ч.

преди 4 години

Днес в София в аптеките в магазините на Кауфланд и Фантастико НЯМА защитни маски.

34

Анонимен

преди 4 години

ЛЪЖЕ.....ТАЗИ СУТРИН В ЛОМ ПРОДЪЛЖАВА ДА НЯМА МАСКИ....

fallback