Близо 1300 артисти на свободна практика от държавни институции, интелектуалци, редови арт труженци и обикновени ценители на изкуството, са подписали до момента петиция за спешни мерки в подкрепа на независимия културен сектор в България.
 
"Откакто започна карантината всичко се прекрати. Абсолютно всякакъв доход спря. Ние сме музиканти и си вадим парите за хляба с концерти", сподели вокалистът на група П.И.Ф. Димо Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него в други държави се взимат мерки и се отпускат субсидии, но в България на никого от управляващите не му пука за изкуството. 
 
Стоянов сподели, че в момента музикантите правят безплатни онлайн концерти, но всеки, който има желание да им помогне, може да си закупи билет. 
 
"Много вярвам, че всичко, което се случва в момента, ще отмине бързо. Мисля, че сме много добре на фона на другите страни в Европа. Въпреки всичко тази карантина ще оправи нещата", допълни той. 
 
Стоянов сподели, че П.И.Ф. са завършили половината от парчетата си за новия албум, но заради карантината не се събират и чакат ситуацията да се нормализира.
 
Петицията ще върви до 29 март като очакванията са още няколкостотин души да се включат. Артистите настояват да се започне диалог с независимия културен сектор, който да предотврати ликвидирането на изгражданата в продължение на 30 години независима творческа сцена. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase