Снимка: Pixabay
fallback
С времето и разпространението на пандемията по света коронавирусът SARS-CoV-2 мутира в различни разновидности, които имат способлността да заразяват хората едни от други. Това е случаят и на гражданин на Исландия. Той е дал положителна проба за два различни варианта на вируса едновременно, съобщи в. Монитор. 
 
Предполага се, че това е първият случай в света на заразен с двойна инфекция на COVID-19. 
 
"Открихме човек, който носеше два типа на вируса - в единия случай вирусът имаше специфична мутация, а в другия - не. Установи се, че всички, които мъжът е заразил, са прихванали само вируса с мутацията", обясни изпълнителният директор на биофармацевтичната компания deCODE Кари Стефансон.
 
Една от разновидностите може да е мутация на изначалния вирус, който за първи път се появи в Ухан, но много по-вирулентен в сравнение с немутиралия. Стефансон смята, че откритата мутацията от пробата на исландеца не е установена в никоя друга страна. 
 
В световен мащаб вече са регистрирани над 400 000 случая на заразени с COVID-19, а жертвите са над 18 200 души. До момента Италия е най-заегната страна в света с над 6800 починали. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

До 66

преди 4 години

Като стандарт на живот Исландия е на светлинни години пред почти всички западни държави. Малка, но изключително добре подредена и организирана страна. От нищо правят нещо. Нямат нито руски, нито американски военни бази, и провеждат напълно независима външна и вътрешна политики. Страна за пример.

18

Анонимен

преди 4 години

Може да е по-заразен пък да се кара по-леко. Единственото добро решение е да се почака в изолация, докато стане слънчево и топло. Вирусите мутират най-вече, когато в клетката която заразяват, срещнат нещо също толкова тъпо и елементарно и обменят гени. Ако вирус не се разпространява, шансът да мутира е много по-малък.

17

м...да

преди 4 години

Китайците го казаха - вирусът мутира.Ама -не,гордият европеец,не иска да чуе.И сега се изненадва.Новото е ,че и двата вируса се въдят в едно и също тяло.Въпросът е-самостоятелно ли е мутирал в гостоприемния домакин или допълнително е прихванат.Тежка ще е битката,особено за хората,които работят по цял ден със заразени.Какво би казал Борис Джонсън за стадния имунитет сега.А тия ,които мислят ,че ваксината ще ги спаси?

fallback