Снимка: БГНЕС

Продължават дебатите в парламента за Закона за извънредното положение. От БСП поискаха мораториум на битовите сметки. Как изглеждат социалните мерки на този етап и защитени ли са работниците?

"В момента в предложените текстове има крайно изменение на трудовите и осигурителните отношения на българските граждани. В Кодекса на труда се правят изменения, свързани с това работодателите да могат в това извънредно положение да въвеждат различни мерки. Едните са свързани с работа от вкъщи, другите с възможността на предриятието да преустанови дейност. И работодателят да предложи отпуск. Другите са свързани с намаленото работно време. Нашите опасения са, че действително трябваше да има такива текстове и такава гъвкавост с оглед тези изключителни мерки, но те да не влизат трайно в Кодекса на труда" посочи пред Bulgaria ON AIR народният представител от БСП Надя Клисурска.

Тя заяви, че предложенията се уреждат трайно в трудовите отношения така, както са предложени.

Клисурска подчерта, че силно одобрява отпадането на две от мерките. Едната засяга възможността работодателят да иска от работника използване на неплатен отпуск.

Другата мярка, която не бе приета, е свързана с това, ако орган прекрати дейността на предприятие по време на извънредното положение, работодателят да изплати обезщетение в размер на 50%.

Клисурска бе категорична за това, че сумата, която ще отпуска държавата, трябва да бъде превеждана на осигуреното лице, а не на работодателя.

"Искахме да защитим обикновените служители и работници. Това беше нашето предложение и аз смятам, че то беше много по-резонно и много по-разумно в тази критична ситуация", подчерта народният представител.

Някои от работодателите може да нямат възможност да изплатят цялото възнаграждение, добави Клисурска.

Тя смята, че спекулата с цените е очевидна за всички.

И допълни, че в момента се злоупотребява с най-необходимите за населението неща - защитни маски, дезинфектанти, хранителни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase