Снимка: Pixabay

Нивата на замърсителите на въздуха, както и някои видове газове, които предизвикват парников ефект, са значително намалели, след като коронавирусът оказа влияние върху работния процес и пътуванията, съобщиха от БНР. 

Изследователи от Ню Йорк заявиха пред Би Би Си, че предварителните им резултати показват, че въглеродният окис от автомобилите е намалял с почти 50% в сравнение с миналата година. Наблюдава се и рязък спад в емисиите от въглероден диоксид. 

 
Възможно е след преминаването на пандемията тези нива да скочат рязко. 
 
При стопирането на глобалната икономическа активност в резултат на COVID-19 не е изненадващо, че емисиите на множество газове, свързани с енергетика и транспорт ще намалеят. 
 
Учените твърдят, че до май, когато емисиите въглероден диоксид са в пика си, регистрираните нива може да са най-ниските от финансовата криза преди повече от десетилетие. 
 
Рано е все още да се правят заключения, но данните на учените от Ню Йорк, сочат, че инструкциите да се ограничат пътуванията имат значителен ефект. 
 
В сравнение с преди година трафикът в града е намалял с 35%. Емисиите въглероден окис, които се дължат предимно на колите, са намалели с около 50 на сто само за няколко дни, отбелязват изследователите от Университета Колумбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase