Снимка: Pixabay
Българската народна банка ще приложи пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID-19, съобщи пресцентърът на банковия регулатор, цитиран от Investor BG
 
Основните мерки се съсредоточават върху допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, което включва капитализиране на пълния обем на печалбата в банковата система в размер на 1,6 млрд. лв. 
 
Централната банка също така планира отмяната на предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер от 0,7 млрд. лв. 
 
БНБ се разпореди за увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв. Това ще стане с намаляването на чуждестранни експозиции на търговските банки.
 
Казано по друг начин - банките ще си държат парите в БНБ, а не в чужбина чрез чуждестранните им компании майки. Банките, които имат валутни депозити в чужбина, ще ги върнат в България и ще ги депозират в БНБ. Това вероятно означава също, че някои от тези банки няма да могат да раздават дивиденти, а цялата печалба ще трябва да се реинвестира.
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase