Снимка: БГНЕС

Случаите на COVID-19 у нас вече са 92. От днес има още 11 случая, съобщи на редовния брифинг председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В нови 2 областни града има регистрирани случаи на коронавирус – това са Смолян и Велико Търново.

Още по темата
В родопския град пациентът се е върнал от Великобритания преди 2 дни. Той е в сравнително добро състояние и е настанен в местната болница. Болният във Велико Търново също е в добро състояние и се лекува вкъщи.

По думите му на този етап няма установени нови случаи в Банско.

204 хиляди са случаите в света досега, като смъртните случаи са 8 232. "На Балканския полуостров Румъния - 29 повече, Сърбия с 11 повече, Гърция все още не обявила новите си случаи за деня, тя остава с 387 случая, Турция има 98 случая. Всъщност Турция затвори границата си преди малко", обясни шефът на ВМА.

Генерал Мутафчийски отново припомни, че гражданите които се връщат от чужбина трябва да отидат в домовете си в 14-дневна карантина и ще бъдат проверявани стриктно от органите на реда. По време на карантината, ако имат някакви оплаквания, те трябва да се обадят по телефона на личния си лекар, без да ходят до него и да се срещат с него.

От там по преценка на личния лекар може да бъде изпратена линейка, която да транспортира пациента до съответната болница.

Мутафчийски отново повтори, че при леко и среднотежко състояние се прилага лечение вкъщи. При тежко състояние болният се приема в болница, в лечебно заведение ще се лекуват и всички възрастни и хора с хронични заболявания.

Председателят на оперативния щаб посочи, че са активирани ромски медиатори, които трябва да изясняват в ромските общности в страната за коронавируса и карантината. Според него и полицията вече предупреждава, когато види повече хора, струпани на едно място.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase