Снимка: БГНЕС
fallback

Социална изолация - през последните дни, заради епидемията от коронавирус, все повече и повече започнахме да употребяваме това словосъчетание. Но как се отразява изолацията на хората и как да се справим със стреса, който тя носи?

"Това е голямо изпитание за всички нас. Стоенето вкъщи може да доведе до различни емоционални преживявания", каза психотерапевтъг проф. Орлин Тодоров пред БНТ.

"Ние сме в началото на тази кризисна ситуация. Много неща не са ни известни. Но хората е необходимо да намерят у себе си съществения си ресурс да създават смисъл и да създават приятно, важно преживяване, а за човека важното преживяване е да бъде загрижен за себе си и за другите около него", обясни още той.

"Човешката психика разполага с два огромни ресурса, които по принцип са в съзвучие, но понякога се разделят и създават психични отклонения. Това е съзнаваното ни, рационално мислене и несъзнаваното ни, емоционално, ирационално мислене. Информацията е безценно нещо, тя ни дава рационалния поглед, дава ни хоризонта за справяне. От друга страна, всяко нещо, което получаваме като информация, се свързва дълбоко вътре в нас с нашите собствени психични модели. Например - говорим за проблеми в икономиката, а хората се свързват с теми за депресията, за загубата, за липсата, които са дълбоко вътре в тях.  Ние трябва да си правим мониторинг на собствените си чувства и да се опитваме да се справяме със собствените си травматизми", допълва още проф. Тодоров.

По думите му, хората, които са преживели загуба или имат други травми, свързани със самотата, наистина могат да приемат изолацията много тежко.

"От една страна всички се надяваме след всичко това, да се върнем към нормалния си начин на живот. Но аз се надявам, че ще сме научили и нещо полезно от това изпитание, тъй като човешката психика е учеща. Така, както се надяваме имунитета ни да се пребори с този вирус, така ние трябва да станем по-адаптивни", каза психотерапевтът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 4 години

ЧЕ то кой е в изолация в тая държава???Всички сме на работа бе,магазините пълни,хората щъкат..Кой къде видя изолация?Нали бате бойко няма пари за народа си,и ние си работим,пък да става каквото ще..не държава,а пародия..

26

Мама Анархия

преди 4 години

Сега е момента да им се орежат помощи, и привилегии тихомълком, да се преразгледат всякакви закони също :)

25

SS

преди 4 години

До 27.За да направиш ловен патрон,за гладкоц.оръжие са ти необходими,барут,капсул,гилза,тапи,и съчми.Последните две не са толкова важни но без барут и капсул не можеш да направиш нищо.Така че преднопълнещото оръжие с кремъчен механизъм си остава алтернатива.Когато вече всичко е изгубено.

fallback