Снимка: архив, БГНЕС

Нови 29 случая на коронавирус са били потвърдени в Турция, съобщи турският здравен министър Фахреттин Коджа. С това общият брой на заболелите в страната достига 47 души.

Турският здравен министър заяви, че всички от новите случаи са имали контакти със Съединените щати, Западна Европа или Близкия изток. Трима от диагностицираните с новия опасен вирус са били на религиозно поклонение в Саудитска Арабия.

По думите на Фахреттин Коджа до момента няма смъртен случай от болестта в Турция, но някои пациенти са със затруднения в дишането. Здравният министър допълни, че тест-комплекти ще бъдат изпратени във всички области на страната.

Още по темата

От полунощ в Турция се затварят кина, театри, кафенета, плувни басейни и детски увеселителни площадки като мярка срещу разпространението на коронавируса, предаде БНР.

Турският лекарски съюз по-рано заяви, че броят на случаите на коронавирус е по-висок от съобщения от министерството. Сдружението се мотивира с информация, която получава от своите членове. То призова за провеждане на повече изследвания и обявяване на резултатите от тях пред обществеността. На пресконференция Фахреттин Коджа определи тези твърдения като "необосновани".

Междувременно Анкара обяви прекратяване на полетите до нови 6 европейски и близкоизточни страни, включително Великобритания. С това общият брой на страните, от и до които са прекратени полетите от Турция, достигна 20. Сред тях са Германия, Италия, Испания, Франция. Връщащите се от Европа турски граждани ще бъдат поставени под карантина в Истанбул, съобщи областната управа на града.

Същевременно Турция монтира и термокамери на граничните пунктове с България и Гърция. Ограничения бяха въведени при пътувания в кавказките съседи на Турция.

От затварянето на местата за публични срещи, което влиза в сила в полунощ, са изключени само ресторантите и търговските центрове. По-рано обаче от сдружението на търговските центрове обявиха, че препоръчват да се работи с намалено работно време от 12 до 20 часа, а не както обичайното досега – от 10 до 22 часа.

Временно се прекъсват общите молитви в джамиите, включително обедната петъчна молитва, съобщи на пресконференция по-рано в понеделник ръководителят на Управлението по религиозните дела (Диянет) Али Ербаш. Той обаче допълни, че храмовете ще останат отворени за хората, които искат там да изпълнят молитвените си обязаности.

Бяха отменени и официалните чествания в град Чанаккале на 18 март по случай битката при Дарданелите по време на Първата световна война, която има важно място в турската история, тъй като тогава е отбит британски десант. Заради ситуацията опозиционната Народнорепубликанска партия отложи провеждането на 37-ия си редовен конгрес.

С около 50% са намалели пътуванията с градския транспорт в Истанбул от обявяването на новината, че в Турция има потвърдени случаи на заболяването. По основните градски булеварди и площади видимо се движат значително по-малко хора от обичайно.

Междувременно бяха прекратени и отпуските на медицинския персонал в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase