Снимка: Istock

Бързото и безкомпромисно разпространение на новия коронавирус COVID-19 по целия свят и у нас накара хората да правят неща, които не биха правили преди появата на тази нова, опасна и непозната зараза. Стоки от първа необходимост бяха изкупени от магазинната мрежа, сред които първи изчезнаха предпазните маски за лице и гел дезинфектантите за ръце, с които ръцете се дезинфекцират при липса на възможност да се измият с вода и сапун.

Все по-често обаче хората носят и еднократни ръкавици, за да намалят риска от зараза при докосване на замърсени и недезинфекцирани повърхности.

Помагат ли наистина ръкавиците в предпазването от зараза?

Преди това нека припомним, че здравните власти, лекарите и специалистите от Националния кризисен щаб, както и Световната здравна организация са единодушни, че коронавирусът се предава най-лесно от човек на човек по въздушно-капков път – при кашляне, кихане, дори говорене на прекалено близко разстояние по-малко от метър и половина.

Чрез кашлица и кихане вирусните частици се разпръсват от вирусоносителя или болния по околните повърхности, като могат да се задържат върху тях за известен период от време. Докосването на замърсените повърхности и пипането на лицето, носа, очите след това също може да предизвика инфектиране. Ето защо ако ръцете не се измиват преди докосването на лицето по какъвто и да е повод, включително хранене и пиене, може да доведе до заразяване.

Ето защо някои хора предпочитат да носят ръкавици, за да се предпазят от инфекцията.

Но наистина ли това предпазва?

Към момента здравните власти и специалистите не са постановявали такава препоръка населението да носи предпазни еднократни ръкавици с цел ограничаване на заразата.

Без значение дали носите ръкавици или не, докосването на заразени повърхности и последващо докосване на лицето носи абсолютно същия риск, като докосването без ръкавици.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase