Снимка: БГНЕС
fallback

"Питам се дали не е време да се поучим от примера на азиатските държави, където разпространението е много по-слабо, отколкото в Европа", запита председателят на Българския лекарски съюз, доктор Иван Маджаров, пред NOVA. 

По думите му мерките, които са взети от държавата по препоръка на кризистния шаб  са достатъчни, въпросът е да се изпълняват,.

"Ако всички се приберем рязко и останем 15 дни вкъщи, вероятно това ще има ефект. Сега увеличаването е като в условия без карантина. Стойте на разстояние, разхождайте се навън в хубавото време по двама, не повече. Все още може да се разхождаме навън", допълни д-р Маджаров.

Той обясни сложната обстановка в Италия с прекалено дългия период на леки мерки.

"Вирусът не щади никого. Зъболекарите се намират на първа линия, даже и преди лекарите, защото лекуват пациенти в аерозолна среда и рискът за инфектиране на нашите колеги е висок, защото сега те страдат от липса на защитни материали заради презапасяването", каза д-р Николай Шарков, председател на зъболекарския съюз.

Той напомни, че в интервала 10-13 март са дъдени препоръки на зъболекарите как да действат в сегашната ситуация и напомни да се търси зъболекарска помощ в наистина неотложни случаи.

"Няма мярка, която да е разбрана и веднага да е разбрана от населението, затова лекарите повтаряме: ако се почувствате зле, изолирайте се вкъщи и се обадете по телефона на лека", за пореден път призова д-р Маджаров.

Той обърна внимание на потенциална заплаха за имунизационния календар, ако извънредното положение продължи дълго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Д-р Смирноф

преди 4 години

,, Ако всички се приберем рязко и останем 15 дни вкъщи, ВЕРОЯТНО това ще има ефект. "Ако спрем да дишаме и си затворим плътно очите, ще има НЕВЕРОЯТЕН ефект.

19

Мен

преди 4 години

.. Изведат детето си 15 дни на вън, по ваша препоръка. И после ще трябва някои от тях да лекувате.Вземете се в ръце!!!!!!!!

18

Мен

преди 4 години

Абе,д-рМаджаров - огромен проблем е това, че не можете вие, дето давате напътствията да се изразите точно.Да останем рязко вкъщи. Това го разбирам като абсолютно никакво излизане. Вие знаете ли какво е да държите едно 3-4 год. Дете 15 дни вкъщи без да подпиша чист въздух за поне 1 час??..После - излизайте на разходка на слънце по двама.Начи кво - можем да излизаме, викаш, все пак, да не полудее детето евентуално.Ох, *** мерси, колко сте благородни.Има много *** хора дето наистина няма да изв

fallback