Снимка: БГНЕС
fallback

Американски учени предлагат като терапия срещу новия вид коронавирус да се използват антитела от кръвта на вече преболедували и излекувани от COVID-19, съобщава БГНЕС.

Внедряването на този метод на имунотерапия може да стане много бързо и не е необходимо да се чака с разработването на ваксина срещу заболяването. Резултатите от изследването са публикувани в списание "The Journal of Clinical Investigation".

Oще по темата

Методът на така наречената пасивна терапия с антитела е разработен още през 1890 г. и е широко прилаган през ХХ век при борбата срещу разпространението на морбили, полиомиелит, паротит (заушки) и грип. Изследователите смятат, че този метод ще помогне и сега.

В основата му е създаването на серум, съдържащ вирусни антитела, получени от кръвта на пациенти, които вече са се излекували от коронавирус. Този серум не е пълноценна ваксина и не може да защити човек напълно от заразяване, но инжектирането му ще осигури временна защита и ще позволи да се забави процеса на разпространение на вируса. По този начин ще може да се спечели време за създаването на пълноценна ваксина, твърдят учените.

По данни на университета "Джон Хопкинс" над 77 000 души са се излекували от коронавирус. Антителата срещу този патоген ще се запазят в кръвта им в продължение на месеци, а може и години.

Прилагането на този метод не изисква изследвания или разработки, се казва в прессъобщението. Той може да бъде развит в рамките на няколко седмици, тъй като се базира на стандартните практики в кръвните банки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 4 години

До АнонимеН 15Хайде да не коментирате нещо с което абсолютно не сте наясно и да го оставите на тези които им е работа. каква кръв ще преливаш бе? Ох божее...

15

Анонимен

преди 4 години

До пенчоАми какво да ти кажа - всеки косъм със собствено мнение.Затова вече се уморих да чета глупости.И представи си, някакви смешни теории на конспирацията. То и за СПИН- а беше така. Що се отнася до Ковид това си е чист грипен щам - непознат досега и много агресивен - но все пак грипен. Дори вече е изолиран и се знае как действа. Какъв е проблемът да се намери лечение? Трябва време, да,но ти имаш обекта пред себе си. Значи пречи нещо друго. И то няма общо с конспирацията.

14

АнонимеН

преди 4 години

С ДВЕ ДУМИ ИСКАТ ДА ИЗТОЧАТ КРЪВТА НА ПРЕБОЛЕДАВУЛИТЕ И ДА ВИ Я ПРЕЛЕЯТ :DСАМО ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ УБЕДЕНИ ДА СИ ДАДАТ КРЪВТА ДОБРОВОЛНО :D

fallback