Снимка: Istockphoto
fallback

След като се появиха първите случаи на коронавируса в България, дезинфектантите в аптеките и магазините станаха дефицитна стока. Ако имате късмет да намерите антибактериалното средство, то е доста по-скъпо от обичайното, защото търсенето му скочи рязко през последните дни.

За предпазване от вируси, лекарите препоръчват старателно миене на ръцете с топла вода и сапун, както и използването на дезинфектант. Но какво да правим, ако не можем да открием антибактериални гелове? Отговорът е само един – да си ги приготвим у дома.

Всички дезинфектанти са на алкохолна основа, а според специалистите, за да бъде един дезинфектант антибактериален, то процентът на алкохола в него трябва да бъде над 60. Ето защо, за да може сами да си направим дезинфектант, основната съставка, която ни трябва, е спир. Друго нещо, което трябва да потърсим, е гел алое вера или глицерин.

Глицеринът и алое вера допринасят за желираната консистенция на дезинфектанта, а етерични масла като чаено дърво и лавандула, които все още има в аптеките, ще допринесат за неговия аромат. Това коментира пред Tialoto.bg кулинарният блогър Десислава Киликчийска, която е намерила начин да защити своето семейство, изпробвайки няколко рецепти за домашен дезинфектант.

Вижте още по темата в Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 4 години

ДОМЕСТОС 99% УБИВА БАКТЕРИЯТА

32

читател

преди 4 години

По-добре рецепта от лекар, специалист по заразни болести, от колкото от кулинар-блогър.

31

Анонимен

преди 4 години

Този кулинарен блогър ползвал ли го е лично на ръцете си и колко пъти? Защото човешката кожа ще се нацепи най -малкото при няколко третирания или от първия път и ще се възпали. А през напуканото много лесно ще навлязат всякакви бактерии, вируси. Мислене трябва

fallback