Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Истинска спекула се развихри с продажбата на предпазни маски заради страха от разпространението на короновируса. Това показа проверка на "Труд“ в няколко аптеки и сайтове за продажба онлайн.

До 70 лева вървят обявите в нета за кутия с 50 броя хирургически маска или около 1,40 лева за брой. Само преди месец същите се търгуваха срещу 15 стотинки броя.

Oще по темата


В аптеките в София ситуацията е подобна. След като няколко дни маски не можеха да бъдат намерени никъде, сега по 1 лев за брой се продават тези, които по принцип служат за предпазване от мръсния въздух в големите градове. Хората обаче ги купуват и за превенция срещу грипа. В същото време трипластовите хирургически маски, които са предназначени за превенция от зарази, вървят по 2 лева за брой.

Маските с вграден филтър пък се търгуват онлайн за по 25 лева бройката.

Въпреки скъпотията наличните маски изчезват за дни, защото хората се презапасяват, обясниха служители в аптеки.

Според Световната здравна организация, маските не могат да спрат заболяването, тъй като то се предава и чрез допир върху повърхности. Затова е от изключителна важност спазването на лична хигиена. Маските трябва да се използват по-скоро от заразените хора, за да не предадат болестта, обясняват специалисти.

Много хора не ползват маските правилно, категорични са фармацевтите в аптеките. Те не бива да се носят повече от час и половина — два, след което трябва да се сменят.

Така при десет часов полет е добре да смените поне 5 маски, обясниха аптекари.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Звезди

преди 4 години

До ДртПрчТоя "професор" и той се извъди молекулярен биолог та отсече кой вирус какъв бил, щото чул недочул и недоразбрал, че някой подплатен *** и с платена хартийка за медицински лиценз бил казал в ефир, че процента на смъртност годишно от настинка бил по-висок от понастоящем коронавируса. Само дето разликата е с 3%+ за COVID-19.И не съм чул някой от хрема да е умрял. Короната атакува само белите дробове в бронхите. Обикновения грип само горните дихателни пътища и не води до смърт.

72

Звезди

преди 4 години

Тоя па. Нашата индустрия се свежда основно до производство на ракия и сежук. Какви ти маски сме щели да правима какви 5лв. Ми идете на шивач да ви направи по поръчка тогава.Допреди месец търкаляхте шегички и вицове за коронавируса, сега изпоцапахте един през друг гащите от шубе, щото мн приказвате. То обикновено така става при българина. Трябва да го тръшне на смъртно легло и пак не му идва акъла. До последно ще ти налива акъл и оспорва, кое било и не било конспирация с "експертното си мнение"

71

Звезди

преди 4 години

До АнонименТой българина е като древните фараони в Египет. Държи и мерцедеса и плазмата и последната заплата с 50сетачки да си прибере в гроба, че може да му потрябват от другата страна. Не се знае дали Св. Петър няма да му иска откуп.А вие какво всясявате допълнително "панаярджийска паника". Нали уж ситуацията била смешна. Цифрите и заплахата от смъртност и заболяване преувеличена. Хората годишно от настинка, кашлица и хрема били умирали повече, на базата на тия 3000 души от коронавируса?

fallback