Снимка: Архив, Булфото
fallback

Над 15 000 полицаи ще охраняват над 11 700-те избирателни секции в страната в деня на вота, стана ясно на брифинг на вътрешното министерство.

МВР е получило допълнителни 4 милиона лева за заплати на униформените, които ще работят извънредно в деня на изборите – 2,5 млн. лв. за първия тур и 1,5 млн. лв. за втория.

И.д. министър на вътрешните работи Веселин Вучков посочи, че ведомството е заявило по голяма сума, но тя не е била отпусната. По думите му средствата ще са недостатъчни, „защото ще се натрупа доста извънреден труд на колегите, което не е честно към тях, особено след събитията в Катуница“.

500 полицейски служители са обучени специално за разследване на престъпления, свързани с търговията с гласове.

От септември до сега са образувани 20 досъдебни производства за престъпления срещу избирателното право, съобщи Вучков. Съставени са над 158 акта по нарушения на Закона за гражданската регистрация и 270 предупредителни протокола.

Oще по темата

Вучков подчерта, че при разследването на престъпленията срещу избирателното право не се използват СРС-та, като по думите му това не прави полицаите безсилни.

Над 82 000 души могат да бъдат лишени от право на глас в деня на вота. Причината е, че те са с изтекли документи за самоличност.

За това звената „Български документи за самоличност“ ще работят с увеличено работно време до изборите, включително и на 22 и 23 октомври. Личните карти пък ще бъдат издавани в по-кратки срокове – за 10 вместо за 30 дни, ако гражданите подадат заявление за това до 17 октомври.

В противен случай хората с изтекли или загубени документи за самоличност могат да подадат заявление за издаването на удостоверение, с което да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 12 години

Когато полицията излезе срещу размириците в Англия, никой не каза, че е полицейска държава. Но когато тук, в нашата майка родина, някой се опитва да въведе ред и законоправие, тогава било "полицейщина". На БСП и Доган, разбира се, редът в държавата не им изнася! Но каквото направите в неделя, правите си го за вас!

47

Дражко

преди 12 години

Ееех,44-ти просто не можеш да предположиш колко истина има в написаното от теб!Но не карай хората да разпространяват поста днес,щото е ден за мислене! Като не сме мислили миналите избори,сега пак ще умуваме.Аз също изпълнявам в момента повелята на народните хрантутници!Мисля върху една бутилка и салата.После "президента"ще ми сервира и по добро мезе!Към 22.00 ще съм приключил,а утре ще се "замисля" още по-дълбоко докато някои търчат послушно към урните!Ай наздраве.........Успех.

46

Дражко

преди 12 години

Малко съ.Поне 50 000 трябва да пазът!Тъй жъ сме по-спокойни кат си пием ракията у къщи!

fallback