Снимка: Архив, Булфото

Над 15 000 полицаи ще охраняват над 11 700-те избирателни секции в страната в деня на вота, стана ясно на брифинг на вътрешното министерство.

МВР е получило допълнителни 4 милиона лева за заплати на униформените, които ще работят извънредно в деня на изборите – 2,5 млн. лв. за първия тур и 1,5 млн. лв. за втория.

И.д. министър на вътрешните работи Веселин Вучков посочи, че ведомството е заявило по голяма сума, но тя не е била отпусната. По думите му средствата ще са недостатъчни, „защото ще се натрупа доста извънреден труд на колегите, което не е честно към тях, особено след събитията в Катуница“.

500 полицейски служители са обучени специално за разследване на престъпления, свързани с търговията с гласове.

От септември до сега са образувани 20 досъдебни производства за престъпления срещу избирателното право, съобщи Вучков. Съставени са над 158 акта по нарушения на Закона за гражданската регистрация и 270 предупредителни протокола.

Още по темата

Вучков подчерта, че при разследването на престъпленията срещу избирателното право не се използват СРС-та, като по думите му това не прави полицаите безсилни.

Над 82 000 души могат да бъдат лишени от право на глас в деня на вота. Причината е, че те са с изтекли документи за самоличност.

За това звената „Български документи за самоличност“ ще работят с увеличено работно време до изборите, включително и на 22 и 23 октомври. Личните карти пък ще бъдат издавани в по-кратки срокове – за 10 вместо за 30 дни, ако гражданите подадат заявление за това до 17 октомври.

В противен случай хората с изтекли или загубени документи за самоличност могат да подадат заявление за издаването на удостоверение, с което да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase