Иван Тотев кандидат за кмет на Пловдив издигнат от партия ГЕРБ. Снимка: БТА

От "Синята коалиция" в Пловдив обявиха подкрепа на втория тур за кандидата на ГЕРБ за кмет на града Иван Тотев.

Лидерите на двете партии СДС и ДСБ – Петър Попов и Спас Гърневски, подчертаха, че предстоящият вот трябва да върне дясното управление на града и да отхвърли, според Попов, "статуквото на едно вредно управление, ръководено от Славчо Атанасов и подпомагано от ДПС".

Гърневски пък подчерта, че подкрепата за Иван Тотев и ГЕРБ е заявена без никакви условия и пазарлъци.

"Важно е, че получаваме подкрепата без условия", каза Тотев и допълни, че в момента се обединяват политици на база управленски програми и ясна визия за развитие на града.

Според него това ще гарантира стабилно управление на Пловдив, за разлика от предлагания от левицата и кандидата й Славчо Атанасов модел "на бедна и социална община".

БСП пък призова своите членове и симпатизанти на втория тур да подкрепят досегашния кмет и кандидат на ВМРО-НИЕ и коалиция Славчо Атанасов, а чрез него – и демокрацията, съобщи председателят на местната червена структура Атанаска Тенева.

"Социалистите са мотивирани да отстоят демокрацията и да не допуснат ГЕРБ до повече властови позиции", заяви Тенева.

Според нея социалистите пловдивчани трябва да имат гаранция, че социалните придобивки, отвоювани от БСП в пловдивския общински съвет, ще бъдат запазени и в бъдеще.

А това, по думите на Атанаска Тенева, може да се случи, ако "обединени с други партии в името на демокрацията и правилата, подкрепим Славчо Атанасов".

На първия тур за Иван Тотев гласуваха 50 841 пловдивчани и с 35,52 процента той ще се яви на балотаж с кандидата на ВМРО-НИЕ и широка коалиция Славчо Атанасов, получил 25,48 от гласовете на пловдивчани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase