Кандидатът за кмет на град Бургас Ваклин Стойновски се закани, че ако спечели изборите, ще предложи местен референдум за провеждането на фестивала Spirit of Burgas, който тази година се проведе от 12 до 14 август на брега на морето.

Според Стойновски местната администрация вече четвърта година организира музикалното събитие, без да потърси мнението на всички граждани.

Кандидат-кметът настоява да се промени организацията на феста и посочва “програма” от 7 точки, които местните власти трябва да вземат под внимание при провеждането на Spirit-а.

Ваклин Стойновски поставя въпроса за защитените със закон дюни на бургаския централен плаж, които според него са били превърнати в “палатков къмпинг” от настоящия кмет Димитър Николов.

“С предизборен патос сегашният кмет от ГЕРБ обеща 40 000 посетители в града. Г-жа Манлихер в национален ефир разказа за 16 000 зрители в първата вечер. Силните групи във втората вечер събраха по всеобщо мнение над 20 000 меломани. В същото време администрацията отчита по-малко от 5000 билета постъпления за първия ден? Превръщат ли се приходите от фестивала в черна каса на ГЕРБ за изборите?”, пита кандидатът за кмет от партия “Бургас”.

Той поставя въпроса и за “шумовия терор”, на който са подложени хората, живеещи в близост до зоната на фестивала.

В становището си Ваклин Стойновски подлага на съмнение и икономическите изгоди, които Бургас има от провеждането на Spirit-а.

“Миксът от изпълнители е такъв, че вместо да се напълнят заведенията или магазините на града ни, се пълнят алеите на градината и улиците с пияни и не само пияни младежи. Сигурно се е повишил оборотът на "дилърите" през тези дни. За този бизнес и неговите клиенти ли се организира този фестивал от сегашния кмет?”, коментира Стойновски.

Той обещава да не чака до изборите и да постави тези въпроси още на следващата общинска сесия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase