Снимка: Getty Images

Звездата от "Приятели" Матю Пери преди смъртта си премина през десетки животоспасяващи операции, 15 ходения до рехабилитационни клиники и похарчи 9 милиона долара, опитвайки се да се справи със зависимостта си към алкохола и наркотиците. Пери описа подробно битката си в автобиографията Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing, издадена през ноември миналата година.

Той разкрива морето от изпитания, през което минава, докато играе най-забавния персонаж на екрана. Злоупотреба с алкохол, опиоиди и многобройни операции, най-сериозната от които е направена преди 5 години.

Тогава актьорът е приет със стомашна перфорация и спукано дебело черво вследствие на десетилетното му пристрастяване към алкохола и Оксикодина. Пред близките му лекарите са единодушни - Пери е в много тежко състояние, изпаднал е в кома, а шансът да оживее е само 2%.

Още по темата

Когато се стабилизира и идва в съзнание, разбира че му е поставен колостомна торбичка, която трябва да носи близо една година.

Две години по-късно пък, докато е в рехабилитационен център в Швейцария, лекарите прилагат грешно успокоително. То спира сърцето му и в процеса на реанимация се налага да му бъдат счупени осем ребра.

Веригата от проблеми, които го водят до дъното, започват, когато актьорът получава ролята на Чандлър в "Приятели" и се засилват с всяка нова част на сериала. Единствено в девети сезон Пери е трезв от първия до последния епизод.

За времето, в които опитва да откаже алкохола и опиоидите, постъпва 15 пъти в клиника за рехабилитация и 14 пъти в болница за стомашно-чревни операции.

"В най-тежките си месеци взимах по 55 викодина на ден, а теглото ми беше паднало под 60 килограма, но не знаех как да спра. Ако някой беше изпратил полицията до къщата ми и те ми бяха казали: спри да пиеш от тази вечер или ще те отведем в затвора, щях да започна да си опаковам багажа", разказва приживе актьорът.

Пери почина вчера на 54-годишна възраст, „след като се удави в джакузито си у дома" както гласи съобщението. На мястото не бяха открити наркотици и нямаше индикации за нещо нередно.

"Съкрушени сме от кончината на нашия скъп приятел Матю Пери", написаха в официално изявление от Warner Bros. Television Group, която продуцира "Приятели". "Матю беше невероятно надарен актьор и неизменна част от нашето семейство. Въздействието на неговия комедиен гений се усети по целия свят и наследството му ще продължи да живее в сърцата на много хора."

От телвизия NBC, която излъчва сериала в продължение на 10-те сезона също изразиха своите съболезнования.

"Невероятно сме натъжени от преждевременната кончина на Матю Пери", пише в изявлението. "Той донесе толкова много радост на стотици милиони хора по света с невероятните си комедийни умения и иронично остроумие."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase