fallback

Общ преглед
Испанската 140-минутна драма „Една любов“ спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в конкурса за пълнометражен игрален филм на „Синелибри“. Фаворитът на журито бе обявен от неговия председател Уилям Болдуин.

Наградата бе приета на церемония в петък вечер, в зала 1 на НДК, от испанския посланик у нас Алехандро Поланко Мата.

„За нас тази награда представлява нещо изключително важно. Ние, всички испанци тук, сме изключително щастливи и това за нас е чест“, каза посланикът.

ИСТОРИЯТА

Избягала от стресиращия живот в града, 30-годишната Нат се спотайва в малкото селце Ла Ескапа, в най-дълбоката испанска провинция. В порутена селска къща, в компанията на бездомно куче, младата жена ще се опита да върне живота си в релси. След като се справя с враждебността на хазяина си и с недоверието на местните жители, Нат се сблъсква с обезпокоително предложение от страна на своя съсед Андреас. Тази странна среща ще породи страст, която напълно ще погълне Нат и ще я накара да се запита коя е истинската й същност.

„Една любов“ е поразителен разказ за екзистенциалните съмнения и преобразяващата сила на плътското желание, за подривната природа на половите роли и убежденията, свързани с тях. Под напора на страстта главната героиня ще потърси отговор на редица въпроси и ще преосмисли живота си“, пише критиката. Лентата, създадена през тази година, има номинация за най-добър филм от кинофестивала в Сан Себастиан (2023).

Тази година, за втори път, на „Синелибри“ имаше конкурс за най-добър документален филм. Наградата е за „Анселм“ (2023) на Вим Вендерс, номиниран за наградата „Златно око“ от кинофестивала в Кан (2023). Филмът е посветен на Анселм Кифер, един от най-големите съвременни художници и скулптори.

На церемония по награждаването, освен Уилям Болдуин, присъстваха и останалите членове на журито – канадският кастинг-режисьор и продуцент Бруно Розато, френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров – дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров, испанската телевизионна и киноактриса Карла Нието, и театралният и филмов актьор Иван Бърнев.

„Това е вторият или третият път в моята кариера, когато съм поканен да участвам в жури. За мен е изключителна привилегия. Искам да подчертая нивото на отлична работа, която виждам на фестивала, както и отличното ниво на филмите, които видяхме. Мога да кажа смело, че четири или пет от тях можеха да бъдат на първо място“, каза Уилям Болдуин.

Вечерта завърши с прожекция на филма „Дворецът“ на Роман Полански./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Загуба на време

преди 6 месеца

Филмът НИЩО не казва, 140 Мин мудност, инфантилност на главната героиня и очакване нещо да се случи то след избора на Клети създания за откриване на фестивала какво друго да се очаква

fallback