Снимка: Филмаутор

"Филмаутор" посвещава кино вечер в памет на голямата режисьорка документалист Малина Петрова, която ни напусна миналата седмица.

Днес, 22 септември, от 18:00 часа в кино Одеон, в рамките на фестивала „30 вечери с 30 класики“, ще бъдат показани филмите "Пантеон" и "Тетевенска 24". Фестивалът е по идея на дружеството за колективно управление на авторски права „Филмаутор“ и е по случай неговата 30-годишнина. Всички филми се прожектират в техния оригинален формат, на лента, а входът е свободен.

„Пантеон“ (1987 г., чб., 40 мин.)

През 1987 година група ученици разбиват Пантеона на загиналите антифашисти в Морската градина на Бургас. Заради общественото положение и авторитета на родителите инцидентът е потулен, а снимките на документалното разследване - спрени. Авторите на филма свикват художествен съвет от изявени кинематографисти – Христо Ковачев, Анжел Вагенщайн, Георги Дюлгеров, Тодор Андрейков и Божидар Манов, които да изгледат заснетия материал и да решат съдбата на филма.

Сценарист и режисьор на филма е Малина Петрова, оператор - Георги Николов.

„Тетевенска 24“ (1984 г., чб., 22 мин) разказва за войниче от Северна България, на служба в София, изпратено за куриер в неясно ведомство на ул. „Тетевенска“ 24, днешната „Будапеща“. Попаднал в едно от най-страшните места за изтезание преди 9 септември 1944 г. – РО-2 (разузнавателен отдел) и неволен свидетел на извършваното в неговите „канцеларии“, той е потресен и изтерзан от виковете на „престъпниците“. В тази „къща“ е починала от побой Анушка Драгиева, едно младо и възторжено момиче. В тази „къща“ е била пребита и превърната в труп Юлия Огнянова, също толкова млада, но която е имала шанс да оживее и да стане голям театрален режисьор. За първи път в душата на обикновеното селско момче се появява съмнение, че не всичко, което внушава пропагандната машина, отговаря на истината.

Филмът е чудесен пример за методите на манипулацията, за осъзнаването и отхвърлянето й с чистосърдечността на един непокварен човек. Продукцията е на Студия за игрални филми, Творчески колектив „Глобус“. Награден е от СБФД за най-добър документален филм през 1984 г. Сценарий и режисура - Малина Петрова, оператор - Георги Николов, музикално оформление - Божидар Петков, диктор - Жана Караиванова.

Малина Петрова е родена на 3 септември 1950 г. През 1978 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност кинорежисура. Петрова е първият лауреат на награда "Паница" за гражданска доблест (2006).

Сред най-известните й филми са "Заличаване" (2012), "Приключено по давност" (2009), "Духът и камъните" (2006), "Децата на Мария-Магдалена" (2000), "Балкански уроци по история" (1999), "Сърцето умира последно" (1991), "Пантеонът" (1987), "Виновни няма" (1986), "Човек не е остров" (1985), "Синът на Мария" (1983) и други.

Последният й филм "Държавни тайни", който разказва за Ахмед Доган, ДПС и българските мюсюлмани, остава непоказан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase