Снимка: БГНЕС

След като на 10.06.2023 г. организиран протест на крайни националисти попречи на провеждането на прожекция в кино „Одеон“ в рамките на София Прайд Филм Фест – ежегодно провеждана част от културната програма на София Прайд, ЛГБТИ организация "Действие" размести дните на фестивала и предвиди нова дата за прожекцията на белгийския филм „Близо“.

Новата дата е 15.06.2023 г. от 20:00 в Кино „Одеон“.

От организацията припомнят, че на 10.06.2023 г. тълпата демонстранти изпълнило както фоайето на киното, така и пространството пред него, снимайки с телефони от близо лицата на посетители на прожекцията, крещейки им „педофили“ и скандирайки „Не искам в моя град да има гей парад“.

Събралата се тълпа, както и отказът за съдействие от страна на служителите на МВР по обезпечаване на спокойното протичане на прожекцията и достъп на публиката до нея принуди организаторите от "София Прайд" в лицето на ЛГБТ организация "Действие" да отменят прожекцията. Пред свидетели от организацията управителят на киносалона получи закана от протестиращи, че ако допусне следващите прожекции в програмата ще последват нови такива протести, информира организацията в прессъобщение до медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase