Снимка: БГНЕС

Общ преглед
"Майка" на режисьора Зорниц а- София открива Киномания. Филмовото събитие ще се проведе между  17 и 30 ноември в София. Премиерата на филма, който за малко да стане и българското предложение за чуждоезичен "Оскар", е в зала 1 на НДК на 17-и ноември.

"Киното, което ще покажем е силно социално ангажирано", разказва Еми Азарян, която заедно с Владо Трифонов представиха акцентите от тазгодишното издание.

Филмът бе представен от режисьора Зорница - София, актрисата, изпълняваща главната роля Дария Симеонова и Стела Кръстева, координатор костюми и маски във филма. Историята е вдъхновена от житейския опит на Елена Панайотова, която от години се занимава с деца в неравностойно положение по проекта "Артисти за деца" в Широка лъка. Така тя участва и като героиня в предишен документален филм на Зорница - София, но сега идеята прераства в игрален проект, заснет от оператора Крум Родригес и по сценарий на Миглена Димова.

"Надявам се, че "Майка" докосва с темите, които засяга и ще се възприеме добре", заяви Дария и допълни, че се радва, че е станала част от продукцията още като е прочела сценария. "Мисля, че Зорница направи за мен с тази роля един огромен подарък.", уточни актрисата.

"Филмът определено е драма. Засяга въпроса за родителството, а всеки човек има отношение към него. Нашият прочит към това е дали човек иска да има дете, което е свързано с концепцията за притежание или е готов да бъде родител, което е свързано с концепцията за даване", коментира Зорница – София.

Тя допълни, че от началото е решила да не снима деца - артисти, а всички малки персонажи са действително деца в риск от България и Кения.

Стела Кръстева, която също участва в проекта Артисти за деца" разказа, че в началото не са знаели какво да очакват, но с годините начинанието им е ставало все по-мащабно. "Стигна и до Кения, където се случваше 6 г. Направихме и пътуваща академия в градове в България, където работихме с деца в неравностойно положение", заяви тя и допълни, че с филма на Зорница-София делото ще получи още по-голяма видимост на напълно доброволната кауза, която се случва от 15 г. 

Режисьорката уточни, че макар и филмът да е вдъхновен от жена, чийто живот е посветен на каузата – животът на деца в риск, то все пак става дума за художествено произведение и доста от драматургичните факти се разминават от онези от реалния живот на Елена Панайотова.

"Живеем в една много малка пренаселена планета. Ресурсите свършват и войните на съседа вече не могат да бъдат само негови. Живеем в такъв вид "Време разделно", в което или трябва да се ангажираме с намерението да оставим тази планета изобщо на децата си, или дали ще може да я оставим като нещо по-добро от това, което е сега.", коментира още Зорница-София.

"Нашият филм разказва за това как една жена превръща своята травма в триумф и вярвам, че в трудни условия на живот, за каквито в момента живеем – COVID, война, начинът да останем хора е да не затваряме очите си и да не претъпяваме сетивата си." – сподели още Дария Симеонова и допълни: "Ако останем с широко отворени очи, не може да останем безразлични към това, което се случва. Ако си с отворени сетива, не може да не промениш нещо и затова тези филми говорят. Защото екипът, който ги е създал, е докоснати от това и начинът да стигнат до повече хора е точно чрез изкуство, разговори, реални каузи, срещи, фондации."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар