Снимка: БГНЕС/EPA

Прожекция на филма за Батман "Черният рицар" в Хонконг беше отменена след намесата на правителствени цензори, съобщиха организаторите, като отрекоха отмяната да е политическа.

Екшън блокбастърът от 2008 г., части от който са заснети в Хонконг, трябваше да бъде прожектиран в кино на 27 октомври, но е бил заменен с "Железният човек", според уебсайта на организаторите. Промяната е направена след препоръка на градската Служба за филми, вестници и статии (OFNAA) - орган, който проверява филмите и който през последната година получи по-големи правомощия за цензура.

Органът смята, че „нивото на насилие не е подходящо", заяви пред АФП говорител на организатора The Grounds, според когото решението "не е необичайно" и е част от процеса на лицензиране.

Сюжетът на филма разказва за китайски счетоводител, работещ в полза на престъпните банди в Готъм, който бяга в Хонконг, вярвайки, че "китайците няма да екстрадират един от своите".

В Хонконг това е най-касовият филм за 2008 г.

Но Warner Bros реши да не иска разрешение за прожектиране на "Черният рицар" в континентален Китай поради "културна чувствителност", съобщи тогава Variety. Китай стриктно проверява кои чуждестранни филми могат да бъдат показвани.

Други филми, оценени от OFNAA със същата класификация като "Черният рицар", не са били изтеглени от графика за прожекции. Два други филма за Батман от трилогията на Нолан са получили разрешение за прожектиране, тъй като "са много по-малко жестоки", заяви говорител на The Grounds.

От OFNAA отказаха коментар.

Намесата идва два дни след като градският лидер Джон Лий, бивш началник на службата за сигурност, заяви, че администрацията му иска да се разказват "добри истории" за Хонконг, докато обявяваше нови средства за изкуство и култура. Но атмосферата на открито изразяване в града, някога ценена от творците, беше драстично ограничена през последните три години, тъй като след масовите протести за демокрация Китай потиска инакомислието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase