Снимка: Bulgaria ON AIR

  Почина актьорът Роби Колтрейн. Той известен с множество роли, сред които и образът на Рубиъс Хагрид от филмите за Хари Потър. Шотландският актьор, чието истинско име е Антъни Робърт Макмилан, е починал днес на 72 години, предава Bulgaria ON AIR.

Освен от почитателите на Хари Потър, Колтрейн ще остане завинаги и в спомените на почитателите на Джеймс Бонд за изпълненията му в "Златното око" и "Само един свят не стига", както и детективската поредица на ITV "Кракер".

"Роби вероятно ще бъде най-добре запомнен през следващите десетилетия като Хагрид - роля, която донесе радост както на деца, така и на възрастни, предизвиквайки поток от писма от фенове всяка седмица в продължение на повече от 20 години", се казва в официалното изявление за смъртта на шотландския актьор, разпространено от неговия агент.

В изявление агентът му Белинда Райт потвърди, че актьорът е починал в болница близо до Фалкърк в Шотландия.

Тя описа Колтрейн като "уникален талант" и добави, че ролята му на Хагрид "е донесла радост на деца и възрастни по целия свят".

Колтрейн е удостоен с Ордена на Британската империя през 2006 г. за заслугите си към драмата, а през 2011 г. получава наградата Bafta Scotland за изключителен принос към киното, припомня БГНЕС.

Звездата от "Хари Потър" Даниел Радклиф отдаде почит на Колтрейн в изявление, в което написа:

"Роби беше един от най-забавните хора, които съм срещал, и ни караше да се смеем непрекъснато като деца на снимачната площадка. Имам особено приятни спомени от него, когато поддържаше духа ни в "Затворникът от Азкабан", когато всички се криехме от проливния дъжд в продължение на часове в колибата на Хагрид, а той разказваше истории и вицове, за да поддържа духа ни. Чувствам се невероятен късметлия, че успях да се запозная и да работя с него, и много тъжен, че той почина. Той беше невероятен актьор и прекрасен човек".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase