Снимка: Арт фест
fallback

Сръбският режисьор Душан Милич лично ще представи пред фестивалната публика на "Златна роза" във Варна своя най-нов филм "Мрак", заснет от българския оператор Кирил Проданов, съобщават от Националния филмов център.

Представен като проект на "София мийтингс", филмът впечатлява международните специалисти и в екипа на копродуцентите влизат компании от Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция. След световната му премиера в програмата на международния фестивал в Триест, "Мрак" печели наградата на публиката - и това се случва на всеки филмов форум, на който е представяна новата творба на Душан Милич.

Някъде в планините на Косово, в имот, заобиколен от гъста гора, живее Милица, заедно с майка си и дядо си. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасите, които се чуват в гората. Дали страхът в обсадената къща е отглас от времето на войната или е плод на въображението на обитателите, въпреки присъствието на международните сили за сигурност в региона? Няма физически доказателства, че се случва нещо лошо, но с всяка следваща нощ страхът отново ги обзема...

"Този филм е вдъхновен от истинска история. Преди няколко години бившият сръбски президент Борис Тадич се появи пред Съвета на ООН, за да прочете писмо, написано от момиче от Косово - Слободанка Тасич. В това послание бяха предадени изключително тежките условия, в които момичето и семейството ѝ живеят след началото на военния конфликт на Балканите през 1999 година. Тя описва ежедневието си, в което бронирана кола я кара до училище, където са само три деца; опитва се да предаде особеното чувство да живееш на тъмно всяка вечер и отчайващото усещане сякаш целият свят е забравил за нея и семейството ѝ. Трогнат от това писмо, Душан изпита непреодолима нужда да разкаже тази история", разказва продуцентът на "Мрак" Снежана ван Хаувелинген:.

Душан Милич е автор на сценария на "Мрак" и всичките си игрални филми, както е съсценарист и на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев.

Милич се дипломира в департамента по филмова и телевизионна режисура в Университета за драматични изкуства, в родния си Белград. Първите му два филма "Ягода в супермаркета“ (продуциран от Емир Кустурица) и "Гуча!“ (продуциран от Карл Баумгартнер с копродуценти носителят на Оскар Йозеф Айкхолцер, Емир Кустурица и Стефан Китанов) са представяни в официалната програма "Панорама" на "Берлинале". Премиерата на третия му филм "Травелатор“ е в конкурсната програма на фестивала в Монреал, където печели наградата "Innovation".

Български копродуцент на "Мрак“ е "РФФ Интернешънъл“ (Стефан Китанов и Мира Сталева) с подкрепата на Националния филмов център. Визията е от особено важно значение за създаване на атмосферата във филма. Тя е реализирана благодарение на изключителните умения на българският оператор Кирил Проданов ("Блаженият“, "Ирина“, "Живи комини“, "Радиограмофон“), който представя най-амбициозната си работа досега.

Гримьорката Петя Симеонова, асистент-операторът и екипът осветители допълват българското участие в продукцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

9

преди 1 година

Зимата, рано е още. Но както върви след няколко години и блоковете няма да светят...

fallback