Снимка: БГНЕС
fallback

Иранският режисьор и призьор от София Филм Фест Джафар Панахи е арестуван

Иранският режисьор-дисидент Джафар Панахи, който спечели "Златна мечка" на филмовия фестивал в Берлин през 2015 г., е бил арестуван от властите, съобщи информационната агенция Mehr.

"Джафар Панахи е бил арестуван днес (понеделник), когато е отишъл в прокуратурата, за да проследи положението на друг режисьор - Мохамед Расулоф", съобщава Mehr.

Oще по темата

Държавната информационна агенция IRNA съобщи късно в петък, че Расулоф е бил арестуван.

 Джафар Панахи получи Наградата на София на 25-ият международен филмов фестивал София Филм Фест през 2021 година. Джафар Панахи е един от най-значимите творци на „новата вълна“ в иранското кино. Филмите и талантът му от десетилетия са признати и ценени от международната кинообщност и кинокритика. Той е носител на фестивални призове като „Златен лъв“, „Златна мечка“, „Сребърна мечка“, „Златен леопард“ и още десетки престижни международни отличия. Творчеството му е познато на българските зрители още от 90-те години на ХХ век, а самият той бе скъп гост на София Филм Фест през 2002 и 2004 година.

Пълнометражните му филми „Белият балон“ (1995, „Златна камера“ в Кан), „Огледалото“ (1997), „Кръгът“ (2000), „Пурпурно злато“ (2003), „Засада“ (2006), „Това не е филм“, „Спусната завеса“ (2013), „Такси“ (2015), „3 лица“ (2018) са част от програмите на най-престижните филмови форуми през годините, като повечето са били представяни на българската публика в програмите на София Филм Фест през годините, припомня БГНЕС.

След конфликт с иранското правителство, развил се в продължение на няколко години във връзка със съдържанието на филмите му, „Кръгът“ (2000) и „Пурпурно злато“ (2003) са забранени от ислямското правителство, а през 2010 иранските власти арестуват Панахи в дома му, заедно с жена му, дъщеря му и 15 техни гости.

Обвинени са в пропаганда срещу властта и осъждат режисьора на шест години затвор, като му налагат 20-годишна забрана да прави филми, да дава каквито и да било интервюта – за ирански или чуждестранни медии, и да напуска страната. Но политическата реалност не може да спре творческия му дух.

През 2012 година Джафар Панахи е удостоен с награда „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 2 Западняците за много по-малко арестуват справка Асанж. На един много известен журналист му пратиха спец. отряд да го арестува щот уж имал дневник на наркомана син на Байдън, други призовават да се палят градове и да се ограбват бизнеси нищо. Тотално лицемерие за експерименталните препарати и кови пландемията да не говорим какво беше.

1

Анонимен

преди 1 година

Като е носител на златна мечка да не е над законите?

fallback