Снимка: Bulgaria ON AIR

Как Втората световна война влияе и на хората на изкуството проследява Филип Ренч в биографичната чешка драма "Метресата на дявола".

Историята ни запознава с противоречивия образ на чешката актриса Лида Баарова - реално съществуваща личност, която има дълга и опасна връзка с Йозеф Гьобелс.

Годината е 1934 г. Лида прохожда в меката на киното в Европа с участия във филмовите студия "Бабелсберг". Филип Ренч ни запознава с кариерата й от самото начало до нейния край, от запознанството и с Гьобелс и от раздялата им, за която се налага да се погрижи самия Хитлер по молба на на Магда - съпругата на Гьобелс.

Останала без закрилата на Третия Райх, Баарова няма възможност да се снима в киното, а след края на войната е осъдена като сподвижник на нацистите и влиза в затвора. Пътят й продължава към Чехословакия, заживява и в Австрия, започвайки живота си отначало.

Филмът разказва необикновената й съдба като героинята е представена като наивно момиче, търсещо начин да оцелее в един негостоприемен свят, а режисьорът акцентира върху силата й да продължи въпреки житейските провали.

 В образа на Гьобелс влиза Карл Маркович, а останалите роли са поверени на Татяна Паухофова, Гедеон Буркхард, Симона Стасова, Мартин Хуба и др.

Гледайте "Метресата на дявола" на 12 юни от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase