Снимка: БГНЕС
fallback

Иранският режисьор и носител на филмови награди Мохамад Расулоф съобщи, че властите в Иран са обискирали офиси и жилища на кинематографисти и са арестували някои от тях, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

В "Instagram" той разпространи изявление, което късно в събота бе подписано от десетки професионалисти от киноиндустрията. В него режисьорът казва, че освен извършените арести в акциите си през последните няколко дни властите "незаконно" са конфискували киноапаратура.

В друг в "Instagram" Расулоф уточнява, че двама от задържаните са Фирузех Хошравани и Мина Кешаварз. Самият Расулоф не е бил обект на полицейската операция.

Мохамад Расулоф е носител на голямата награда на "Берлинале" за 2020 г. с филма си "Няма зло" (Сатаната не съществува). В него са разказани четири истории, свързани с темата за смъртното наказание в Иран и личните свободи в условията на тирания.

Скоро след получаването на "Златната мечка" в Берлин Расулоф бива осъден в Иран на една година затвор по обвинения, че три негови филма съдържали "пропаганда срещу системата". Присъдата, която включва забрана да прави повече филми и да напуска страната, е обжалвана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 1 година

Тоя прилича на Мустафа Карадая

fallback