Снимка: Bulgaria ON AIR

За нелекия живот на първите в монархията разказва швейцарският режисьор Томас Имбах в историческата продукция "Мери, кралицата на Шотландия".

Фокусът е върху фигурата на Мария Стюарт, чиято сложна съдба я превръща в една от най-любопитните личности в историята на Великобритания.

Пищните й тоалети облича актрисата Камил Ръдърфорд, но в нейния образ са влизали още Катрин Хепбърн през 1936 г., Ванеса Редгрейв, Сърша Ронан и др.

В своя филм Имбах концентрира вниманието върху трудните й отношения с Елизабет, заради което по-късно Мария влиза в  затвора за 19 години, след което и бива екзекутирана.

Като основа на повествованието служи биографията на австрийския писател Стефан Цвайг от 1935 г. Интересно, че книгата е бестселър в Германия и Франция, но до 2010 г. няма да се намери във Великобритания.

Имбах проследява живота на Мери, растяща във френския двор и изтъква непривлекателния казус да е наясно с това, което й е отредила съдбата и да не може да промени нищо, дори или точно защото носи корона.

Така героинята е наясно със задълженията й като монарх. Омъжва се за болнав съпруг, който бързо я прави вдовица, след което се появява и мъжът на живота й - граф Ботуел.

Режисьорът води действието през сложните казуси на монарха, живеещ в трудни времена, довели до смъртта й, заради която историците и до днес спорят дали е била справедлива.

Ролите са поверени на Камил Ръдърфорд, Мехди Деби, Шон Бигърстаф, Едуард Хог, Тони Къран. Гледайте "Мери, кралицата на Шотландия" на 1 май от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase