Снимка: БГНЕС
fallback

94-тите награди "Оскар" бяха раздадени снощи. Имаше ли изненади?

"Имаше повече заложби за това, че Джейн Кемпиън за "Силата на кучето" ще вземе голямата награда, а пък тя отиде в ръцете на Сиан Хедър за филма "CODA" - емоционален разказ за тихия живот, който водят семейство глухонеми, като фокусът попада върху тяхната единствена дъщеря, която е тийнейджър и може да чува. Тя е мост между нейните роднини и останалия свят. Интересното, което направи Хедър - обърна призмата и показа тихото битуване на другите, обогатявайки нас", каза киноведът Петя Славова в студиото на "България сутрин".

Тя припомни, че наградата за режисура остана в ръцете на Джейн Кемпиън.

"Силата на кучето" е интересен жанров филм, уестърн, досега бяхме свикнали да го наблюдаваме повече в мъжки вариант, докато тук режисурата е дадена на жена, което преобръща и формите в класическия жанр. Героинята е тази, която има проблеми с алкохола, докато главният персонаж, изпълнен от Бенедикт Къмбърбач, е нетипичният самотен каубой, който сме свикнали да гледаме. Той е по-сложен, по-раним", подчерта Славова пред Bulgaria ON AIR.

Наградата за чуждоезичен филм отиде при "Карай колата", той е 179 минути и е по разказ на Мураками.

Славова коментира и момента, когато Уил Смит удари шамар на Крис Рок, а след това използва и груб език срещу него заради шега с прическата на съпругата на Смит.

"Винаги трябва да има нещо, което да събуди зрителите, защото като че ли "Оскарите" преживяват своите перипетии не само в последните 2 години, но и много преди това. Наблюдава се спад на зрителски интерес, който тази година се опитаха да променят, прехвърляйки 8 от категориите", посочи Петя Славова и добави, че не е изненада от това, че Джесика Частейн грабна приза за най-добра актриса.

"Физическата трансформация на Частейн беше доста специфична, сложна. По същия очакван начин статуетката за главна мъжка роля отиде и при Уил Смит, който изпълни бащата на сестрите Уилямс. Имаше колебания дали Дензъл Уошингтън няма да спечели още един "Оскар" за участието си в "Макбет", коментира тя.

Славова сподели, че изключително много харесва норвежкия филм "Най-лошата личност на света", който обаче остана пренебрегнат от филмовата академия. Отличието за поддържащата мъжка роля отиде при глухоням актьор - Трой Коцур - той е единственият, получил такава награда, но еквивалента за женска роля взима през 1986 г. екранната му партньорка в "CODA" Марли Матлин получи отличието за "Деца забравени от Бога".

Попитана дали трябваше да се даде думата на украинския президент Володомир Зеленски, Петя Славова отговори: Церемонията за "Оскарите" винаги е била политически ангажирана и това се показа и тази година. Церемонията започна с едноминутно мълчание. Имаше екран, на който се разказваше от какво имат нужда бежанците. Голяма част от актьорите носеха панделка, показваща знака за съпричастност за случващото се в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 години

Между другото, ако бял си позволи да ошамари публично чернокож в САЩ, независимо за каква обида, ще му зачернят живота. Най-малко 5 години затвор + десетки милиони долари за нанесени морални щети и накрая никой няма да посмее да го наеме на работа. Да напомним, че протестиращите пред Капитолия нямат право да ползват самолет до края на живота си, което за големите разстояния в САЩ е равносилно на каторга.

23

Анонимен

преди 2 години

Не съм гледал Оскарите и нямам намерение да ги гледам и в бъдеще. Холивуд е тотално изчерпан от идеи, сюжети и актьори, всъщност актьорите сега правят 2-3 филма и след това стават "инфлуенсъри" като се продават в Инстаграм за брой на лайкове и кликвания. Филми гледам само около новогодишните празници и това са филми направени 90-те до към 2010, след това нивото рязко падна. Който пък си ги харесва, не ми пречи да ги гледа.

22

Алооо

преди 2 години

Е..си драмата... Светът е тръгнал по дяволите , те с някакви глупости се занимават. Всичко това е да се дигне рейтинга. В ютубе клипа с най-малко гледания е около 30 млн.

fallback