Снимка: БГНЕС

 

В покоите на "Мери,кралицата на Шотландия" ни отвежда швейцарският режисьор Томас Имбах. Историята за един от най-любопитните и противоречиви монарси може да видим в творбата му, описваща сложните отношения на Мария Стюарт и Елизабет.

Двете кралици няма да успеят да намерят път една към друга. Елизабет ще хвърли за 19 години Мери в затвора, след което ще я обезглави, а подробности за отношенията им ни поднася Стефан Цвайг в биографията, която именно става и вдъхновение за появата на филма.

Всъщност книгата се превръща в бестселър в Германия и Франция, но до 2010 г. не е издавана във Великобритания. Служейки си с текста на Цвайк, Имбах избира Камил Ръдърфорд да изпълни ролята на Мери.

Сюжетът ни запознава с детството й във френския двор и акцентира на предрешения й житейски път да стане управляващ монарх. Първият й съпруг умира, след което Мери се завръща в родината си Шотландия, където й се налага да се омъжи повторно, но за мъж, който изобщо не е по вкуса й.

Мери среща любовта си след това в лицето на граф Ботуел, а Томас Имбах не остава безразличен към емоциите на кралицата. Режисьорът подхожда към образа на мери, опитвайки се да вникне в драматичните изживявания на човека, на който не му е отредено да следва себе си, а макар и наречен господар, служи единствено на чужди желания и виждания.

Трагичният образ на кралицата е вдъхновявал неведнъж киното. Преди Имбах и други автори са подходили към нейната личност. Сред тях е Джон Форд, който режисира Ванеса Редгрейв в същата роля през 1971 г. Сърша Ронан също облича тоалетите на Мария Стюарт години по-късно.

В творбата на Имбах останалите роли са поверени на Мехди Деби, Шон Бигърстаф, Едуард Хог и Тони Къран. Гледайте "Мери, кралицата на Шотландия" на 6 март от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase