Кадър от "По принуда". Снимка: Sofia MENAR

Олющени нокти на спящи по уличните стълби бездомници, сгушени в тях псета, опърпани тълпи - такава картина ни представя Реза Дормишиян в иранския филм "По принуда" – част от програмата на тазгодишното издание на Sofia MENAR.

Увлекателна история за неприветливото лице на Техеран, където крехката възраст не е пречка за познания на порочни практики, а властите умело си затварят очите за онези, които и без това остават невидими в обществото.

Проблемите в класовата иерархия е разгледана през призмата на три жени – момиче, опознало сексуалния живот още на 11-12 години, но на 16 разбрало, че никога няма да стане майка, нахъсана адвокатка, готова да защитава правата й безкористно и да разбере защо клиентката й не може да има деца и лекарка, която я е спасила преди време, но която може и да има принос за бездетността й.

Филмът увлекателно ни доближава до трите жени и различните им гледни точки, в зависимост от техния опит, начин на израстване и формиране на ценностна система. Адвокат, лекар и бездомница - веднъж срещнали се, всяка зависи една от друга. А Реза Дормишиян внимателно прехвърля разказа през призмата на всяка от тях, непозволявайки да вземем страна.

Камерата се движи из тъмни стълби, приглушени подлези, крайни квартали ,свърталища на безименни и опасни типажи. И покрай екзестенциалните въпроси кой има право да бъде родител и може ли друг да решава съдбата на беззащитния, се прокрадват и криминални елементи с незаконния бизнес за продажба на бебета, абортите, двойния стандарт, наркотиците по улиците, бездушното отношение на органите на реда, които си затварят очите за подобни случаи и предпочитат изобщо да не забелязват беззащитните.

Филмът не спестява и проблемите със сложната и излишна бюрокрация, която може да се заобиколи само чрез познат и следвайки неофициалния ред и стига до потъпкването на човешки права, които лицемерно се афишират, но не се и зачитат.

Дормишиян поддържа непрекъсната динамика като оставя драматизма да се движи по няколко фронта. От една страна е чисто криминалния момент и сблъсъкът на героините с престъпния свят. От друга е личната трагедия и напрежението около невъзможността да се застане на страната на която и да е от героините, всяка от които изповядва своята истина.

Моралът не се равнява на закона, а законът не съвпада с морала, защото не разбира болката. Около тази идея се изостря напрежението между главните героини. Всяка защитава своята гледна точка, обвинява другата в казус, в който като че ли виновни няма, но всички се превръщат в жертви.

Филмът може да се види онлайн в Neterra.TV до 6 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase